Vb 2022

2022.12.02. 09:08

Csodát tettek a japánok

Hihetetlen izgalmakat, drámai fordulatokat hozott az E csoport záró köre - vélekedett Éles József.

Király Ferenc

Japán szurkolók a katari labdarúgó-világbajnokság Japán-Spanyolország mérkőzését nézik egy tokiói sportbárban

Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Nem a futballban tevékenykedik, de nagyon kedveli a játékot és nyomon követi a vb eseményeit az NB I-ben és az Európa-ligában szereplő Fejér-B.Á.L. Veszprém ügyvezetője, hajdani világválogatott kézilabdázó, Éles József.

– Hihetetlen izgalmakat, drámai fordulatokat hozott az E-csoport záró köre, lévén, a mérkőzések második félidejében akadtak különböző periódusok, mikor valamennyi válogatott továbbjutónak érezhette magát. A japánok újra csodát tettek, mert miként a németek ellen, ezúttal is hátrányból fordítottak. Az első játékrészben helyzetig sem jutottak el – a spanyolok a korai vezető góljuk után hátul passzolgattak, nem igazán törték magukat –, aztán szinte a semmiből jöttek a távol-keletiek, s három perc alatt elintézték a könnyelműsködő ellenfelet. Az egyenlítő találatuk feltüzelte őket, aztán 2-1 után nem engedték, hogy a 2010-es vb-győztes a saját futballját játssza. Mikor a másik mérkőzésen a katari esemény egyik leggyengébbnek gondolt gárdája a 70. percben előnybe kormányozta magát, a hátrányban lévő hispánok még nehezebb szituációba kerültek, meglegyintette őket a kiesés szele, de végül nyertek a németek, s ez a tény a nyolcaddöntőt jelentette számukra. A rendezvényen rosszul rajtolt Nationalelf a fellépése előtt veszélyes helyzetben volt, a sorsa már nem csak a saját kezében volt – a biztos továbbjutásához nyolc gólt kellett volna szereznie –, emiatt szemmel láthatóan bekezdtek. Egy ideig megnyugtató volt számukra a helyzet: ők és a spanyolok is vezettek, de előbb jött a japán csoda, majd a Costa Rica-iak fordítása. 

- A másik párharcról rossz híreket kapott németek a hajrában hiába lőttek három gólt, a továbblépésükhöz az is kellett volna, hogy a főként labdabirtoklásban jeleskedő, ám helyzetek kialakításáig alig jutó spanyolok egyenlítsenek, akik nem tették meg nekik ezt a szívességet. Így a temérdek támadást vezetett, 2014-ben megkoronázott együttes egymás után másodszor csomagolhat a csoportkör után. A spanyoloknak a legjobb 16 között össze kell szedniük magukat, ha akarnak valamit a meglepetésre elsőként továbbjutott Marokkón, mert ez a játék nem lesz elég a negyeddöntőhöz. A csoportelső japánok a folytatásban a horvátokkal csapnak össze, de már felesleges is latolgatni az esélyeket, mert a tornán egymást érik a meglepetések, vagyis, én bármit el tudok képzelni a kieséses szakaszban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!