Foci

2012.01.27. 08:46

Foci csak munka után

Ajka - Éveken keresztül a labdarúgás jelentette számára a legtöbbet. Az idén azonban megfordult a sorrend: előbb dolgozik a gyárban, majd délutánonként rúgja a gömböt.

Novothny Ottó

Keszthelyen kezdett el focizni, kilencesztendős volt akkor. A bátyja vitte le az első labdás edzésre, pedig előtte már két éve karatézott. Természetesen a döntés gyorsan megszületett: az ütések és rúgások helyett a cselek és átadások világát választotta.

- A Balaton-parti városban végigjártam a korosztályos csapatokat - kezdte a történetet a 25 esztendős Pothárn Szabolcs, aki az FC Ajkából a napokban Ausztriába igazolt.

- Másodikos voltam a középiskolában, amikor felkerültem az NB III-as felnőttkeretbe. 2000-ben érkeztem Ajkára.
Az ajkaiak akkor jutottak fel a második vonalba, Szabó Imre volt az edző. - Tetszett a város és a körülmények is, jó volt a társaság - mesélt tapasztalatairól. - Szombathelyen tanultam, de a földrajz-testnevelés szakot akkor abba kellett hagynom. A foci és a tanulás nem ment egyszerre. Az előbbit csináltam teljes figyelemmel.
 
Több alkalommal is hívták az első ligába, de jól érezte magát Ajkán. Amikor Artner Tamás néhány hete átült a szombathelyi kispadra, akkor azt mondta: az egyik játékos, akit szívesen elvinne magával, Pothárn Szabolcs.


 
- Természetesen nagyon jól estek a mester szavai. Tavaly nyáron két hétig voltam Siófokon próbajátékon, de aztán én döntöttem úgy, hogy nem váltok klubot.
 Persze az NB II-es ligaválogatottba többször behívták, tavaly Görögországban is volt a csapattal.
 
- Néhány hete remek ajánlatot kaptam Ausztriából. Olyan gyárban dolgozom, ahol a repülőajtón keresztül a WC-ülőkéig sok mindent gyártunk. Emellett negyedosztályban focizom. Heti négy edzésünk van, és az a célunk, hogy ne essünk ki.
 Rengeteg magyar játékos futballozik a szomszéd ország ilyen-olyan szintű bajnokságában, kérdezem, hogy megéri-e?
 
- Elsősorban a nyelvet szeretném megtanulni, aztán majd később szeretnék másikat is. Számomra most a munka az első. A válaszom pedig egyértelmű: azt az összeget, amit Ajkán kaptam, azt itt is megkeresem a pályán.
 Faggatom: milyen az osztrák foci?
 
- A technikai fogyatékosságaikat remek mentalitással és fizikai erővel helyettesítik. Folyamatosan mennek, hajtanak, küzdenek. Nagyon oda kell figyelni minden pillanatban. Visszatérve az ajkai évekre: nagyon örülök, hogy ott lehettem, megismertem nagyon sok jó játékost is. Szép időszak volt - fejezte be Pothárn Szabolcs.
 

 
A középpályás szurkol az ajkaiaknak

Pothárn Szabolcs elmondta: ha a hétvégén hazajön majd, akkor biztosan kimegy az FC Ajka mérkőzéseire. Több egykori társával is tartja a kapcsolatot, telefonon rendszeresen beszélnek egymással. A játékos lakást is kapott Ausztriában, és igyekszik munkában és a sportban is egyaránt tökéletesen teljesíteni. Barátnője szintén az osztrákoknál dolgozik, de másik városban, elképzelhető, hogy áprilistól összeköltöznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!