Foci

2012.10.09. 13:18

Öt évig Napoli: Novothny Somát a sztárlabdarúgó vette szárnyai alá

Veszprém - Öt éves, profi szerződést kötött a veszprémi nevelésű, mindössze 18 esztendős támadó, Novothny Soma az Európa Liga induló SSC Napoli olasz labdarúgó klubbal.

Munkatársunktól

Novothny Soma pályafutása különlegesen alakult, sok szempontból is. Talán a legérdekesebb döntése az volt, amikor gyerekkorától szinte az összes hazai fociakadémia hívta, ám ő azt mondta: tökéletesen elégedett a VFC USE kínálta feltételekkel és körülményekkel, ezért itt marad. Végül a megyeszékhelyről került a délolasz világvárosba. A fiatal tehetség első lépésben fél évre kötelezte el magát Itáliába, kölcsönben szerepelt a Napoli utánpótlás, Primavera alakulatában. A bajnokság végeztével az egyesület jelezte, továbbra is igényt tartanának Soma szolgálataira. Hosszas tárgyalás sorozat kezdődött, aminek az elmúlt héten került pont a végére.

- Az öt év hallatán sokan egyből azt kérdik, nem túl hosszú idő ez? Egyáltalán nem sokallom, mert nagyon jól érzem magam, ráadásul a szerződésemben több olyan opció is van, hogy amennyiben ez rosszra fordul, vagy jobb ajánlatot kapok, akkor eligazolhatok - kezdte a bajnoki szünet miatt az elmúlt hétvégét itthon töltő csatár.
 
Soma a nyári felkészülést a felnőtt kerettel csinálta végig az Alpokban, könnyen beilleszkedett, így ma már egyáltalán nem érzi magát feszélyezetten, amikor a nagyokkal kell tréningeznie.

- Egyelőre az ötödik számú csatár vagyok, így akkor számíthatok arra, hogy bekerülök a felnőtt keretbe, ha valamelyik támadó kiesik, vagy megsérül. A Primavera csapatban szerencsére azonban állandó lehetőséget kapok, ott hat meccsen már négy gólt szereztem.


 
Olaszországban a Primavera bajnokság alapszakasza három csoportban kezdődik meg, a Napoli a déli körzetben szerepel. Az idén Somáéknak a cél a csoport megnyerése. Az erőviszonyokat látva erre jók is az esélyeik, hiszen a tavalyi aranyérmes Rómát 3:0-ra győzték le.
 
Soma eddig egy hotelben lakott több társával, de két hét múlva albérletbe költözhet. A klub azonban kikötötte, hogy továbbra is a szállodában kell étkeznie, hiszen ott az egyesület szakemberei által összeállított étrend szerint kapják meg a fiatalok az ebédet és a vacsorát. Soma meg is jegyezte, egy kicsit már elege van a tésztából és a sonkából is.
 
A veszprémi fiú a napjait az edzések mellett tanulással tölti. Szabadidejében pedig többször csapattársával, Marek Hamsiknál tölti az időt.
 
- Hamsikkal már az edzőtáborban összebarátkoztunk. Fogalmazhatnék úgy is, hogy a szárnyai alá vett. Nagyon segítőkész és barátságos volt velem az első pillanattól kezdve, talán azért is, mert pontosan tudja, milyen egy légiós élete. Többször elvitt magával vásárolni, strandolni, megmutatta a várost, legutóbb pedig elkísértem tetováltatni is - mesélte.
 
Nápolyban egyébként több magyar is sportol. Soma a sokszoros magyar válogatott női vízilabdázóval, Valkai Erzsébettel kötött barátságot.

- A buszsofőrünk szólt, hogy ismer egy magyar nőt, aki idegenvezető Nápolyban és nem mellesleg kiváló vízilabdázó. Felhívta Erzsit, majd a kezembe nyomta teljesen ismeretlenül a telefont. Beszélgettünk, aztán véletlenül összefutottunk a reptéren is. Azóta tartjuk a kapcsolatot, s ha tehetem, szívesen lógok náluk. Bármikor hívhatom, bármilyen problémával, azonnal segít az ügyek megoldásában.

 



Már a videójátékban is szerepel

A világ egyik legismertebb és legnépszerűbb videójátéka a Playstation labdarúgó játéka. Ezt minden évben megújítva adják ki. A FIFA 2013-as variációban az SSC Napoli 86-as játékosa, Novothny Soma is szerepel. - Miután piacra dobták az új verziót a csapattársaim azonnal hívtak. Természetesen már kipróbáltam a játékot. Sőt egy alkalommal 4:3-as vereséget szenvedtem az egyik csapattársamtól úgy, hogy a meccset Novothny gólja döntötte el. Érdekes élmény volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!