Gazdaság

2009.01.20. 03:29

Standolás - Közeleg a határidő

<b>Székesfehérvár</b> - A vendéglátó-ipari üzletek az általuk készletezett és forgalmazott zárjeggyel ellátott alkoholtermékekről (például vodka, whisky, pálinka, egyéb röviditalok) készletforgalmi nyilvántartást kötelesek vezetni. A szabályos standolásról tájékoztatott a vám- és pénzügyőrség.

Németh F. Bernadett

A termékekre vonatkozólag összesítetten (tehát nem választékonként), legalább egy tizedesjegy pontossággal, literben rögzíteni kell az adott napi nyitókészletet, az adott napon beszerzett mennyiséget, az adott napon értékesített mennyiséget, az adott napi zárókészletet, tájékoztatta lapunkat a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Közép-dunántúli Regionális Parancsnoksága. 

A készlet felvétele történhet úgynevezett standmércével, de ha a vendéglátó a napi értékesítés és beszerzés pontos adatával rendelkezik, akkor a mennyiség meghatározása egyszerű számításos módszerrel is elvégezhető. 

Mivel a jogszabály megengedi a tényleges mennyiségtől történő plusz-mínusz ötszázalékos eltérést, így ez a módszer nem növeli a büntethetőséget és a termék minősége sem romlik, nem szükséges az italt mérőpohárba tölteni. A nyilvántartást üzletenként kell vezetni, mely alatt az eladóteret és az alkoholtermék-raktárat együtt kell érteni. 

Amennyiben a vendéglátó egy helyen (például egy címen, egy helyrajzi szám alatt vagy egy épületen belül) több üzletet is üzemeltet és azok ellátását egy központi raktárból végzi, akkor az üzletek és a központi raktár készletét kell a nyilvántartásban feltüntetni. 

Ekkor egy összevont nyilvántartást kell vezetni, de a nyitó- és zárókészletre vonatkozó összesített adatot az egyes üzletekre és a központi raktárra is megbontva kell nyilvántartani, a beszerzett és értékesített mennyiséget azonban kizárólag csak a központi raktárra vonatkozólag kell rögzíteni. 

Ha a központi raktár az üzletektől eltérő telephelyen van (például egy másik címen, egy másik helyrajzi szám alatt), akkor a vendéglátónak az összevont készletforgalmi nyilvántartás vezetésének helyét be kell jelentenie a hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatalhoz (vagyis az üzlet telephelye szerint illetékes vám- és pénzügyőri hivatalhoz). 

A nyilvántartásban a beszerzett mennyiségek között kell feltüntetni a vendéglátó másik üzletéből átvett termékeket. 

Az értékesített mennyiségek között kell feltüntetni azokat az alkoholtermékeket, amelyeket étel vagy cukrászati készítmények előállításához felhasználtak, kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás nyújtása esetén a szálláshelyi vendégszobában (lakosztályban) történő fogyasztásra kiadtak, vendéglátó másik üzletébe átadtak. 

A nyilvántartás napi adatait legkésőbb a következő napi nyitva tartás kezdetéig - folyamatos nyitva tartás esetén a következő nap 9 óráig - kell bejegyezni. 

A készletforgalmi nyilvántartást vezetni lehet papír alapon - amely lehet a vámhatóság ál- tal rendszeresített, a vám- és pénzügyőri hivataloknál és a regionális ellenőrzési központoknál megvásárolható formanyomtatvány, vagy a hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal által hitelesített bármilyen sorszámozott, összefűzött nyomtatvány (füzet).

Ha a gazdálkodó saját formanyomtatványt kíván alkalmazni, azt legkésőbb január 20-ig köteles hitelesítésre benyújtani a területileg illetékes vám- és pénzügyőri hivatalhoz. 

A nyilvántartást vezetni lehet számítógépes program segítségével is, mely a vámhatóság internetes honlapjáról, annak közzététele után ingyen letölthető, vagy a vendéglátó által használt, a vámhatóság által engedélyezett program is lehet. 

Ha a vendéglátó a készletforgalmi nyilvántartását számítógépes programmal kívánja vezetni, azt legkésőbb január 31-ig be kell jelenteni a hatósági felügyeletet ellátó vám- és pénzügyőri hivatal útján a regionális ellenőrzési központhoz a program beazonosíthatóságát biztosító adatok megadásával, továbbá egy nyilatkozattal, hogy a program megfelel a jogszabályi előírásoknak.

A regionális ellenőrzési központ a bejelentett programot legkésőbb az idei év július 31-ig engedélyezi vagy elutasítja. 

Ha a programot elutasítják, akkor az elutasító határozat meghozataláig a program használható. Abban az esetben, amennyiben az adott vendéglátó több üzletet is üzemeltet és a készletforgalmi nyilvántartás vezetését azonos programmal kívánja végezni, úgy az engedélyezést csak egyszer, mégpedig a székhelye szerint illetékes regionális ellenőrzési központnál kell kezdeményeznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!