Gazdaság

2009.02.19. 03:29

Nyomják a magyar árukat

<b>Veszprém</b> - Az élelmiszer-kiskereskedelemben legkésőbb június 30-ától az értékesített áruk 80 százaléka magyar eredetű lesz - közölte <em>Gráf József</em> földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egy tájékoztatón.

Varga Ibolya

Az agrártárca vezetője azt követően tartott sajtóértekezletet az élelmiszer-termékpálya vezető érdekképviseleteinek megbízottaival közösen, hogy az alapanyag-termelők, a feldolgozók, a kereskedők és a minisztérium képviselői megtárgyalták a készülő etikai kódex alapelveit. 

Gráf József
szerint az etikai kódex végleges formája két héten belül elkészül, és várhatóan egy hónapon belül aláírják. A tárgyalásokon egyetlen fontos kérdésben, az úgynevezett visszatérítések százalékos arányának meghatározása ügyében nem sikerült még megegyezni. 

A miniszter szerint ennek a kérdéskörnek a részleteit a szakértők két hónapon belül dolgozzák ki. 

Beszélt ugyanakkor arról: a tárgyalásokon részt vevők egyetértettek abban, hogy visszatérítést semmi olyan után nem kérhetnek, ami mögött nem áll szolgáltatás, és a visszatérítésnek arányosnak kell lennie a nyújtott szolgáltatással. 

Az etikai kódex alapelveinek betartását egy négytagú bizottság ellenőrzi majd, amelyik havonta ülésezik. Az esetleges észrevételeket mind az alapanyag-termelők, mind a feldolgozók, mind pedig a kereskedők ennek a testületnek jelezhetik. 

Az etikai kódex szabályainak megsértését a nyilvánossággal kívánják szankcionálni. 

A miniszter közölte azt is, hogy a törvényalkotási folyamat sem állt le ezen a területen, ugyanis, ha mégsem sikerül megállapodni önkéntes alapon az etikai kódex alapelveiben, és azt az érintettek nem írják alá, úgy ezt a területet törvényi úton kívánja szabályozni a kormány. 

Gráf József hozzátette, minden fél számára jobb megoldás, ha az önkéntes etikai kódexet alkalmazzák a jövőben. 

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy hasonló etikai normákat még az unió egyetlen országában sem fogadtak el. 

Tóth István,
a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára az alapanyag-termelők képviseletében úgy vélekedett, hogy az alapanyag-termelők érdekeltek egy jól működő, mindenki által betartott normarend- szer működtetésében. 

Utalt ugyanakkor arra, hogy az alapanyag-termelők számára fontosak a garanciális elemek, amelyek a betartást biztosítják. 

Éder Tamás,
az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke arról beszélt, hogy a feldolgozók voltak a tárgyalások során azok, akik leginkább a kompromisszumokat keresték, mivel ők be vannak szorítva az alapanyag-termelők és a kereskedők közé. 

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az etikai kódex kidolgozását az indokolta leginkább, hogy a tárgyalásokon részt vevők közül két fél - az alapanyag-termelők és a feldolgozók - úgy vélték, hogy a termékpálya profitelosztása nem arányos módon történik. 

Reményei szerint ezen most esetleg változtatni lehet. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára arról beszélt, hogy a kereskedők a nehezebb utat választották, mivel számukra a törvényi szabályozás elfogadása egyszerűbb lett volna. 

Kimondta: az élelmiszer-termékpályán hasonlóan mélyreható elemző- munkát még eddig nem végeztek az érdekképviseletek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!