Gazdaság

2009.03.04. 03:28

Maradjon adómentes

<b>Budapest</b> - Veszélyesnek tartják a turisztikai szakma egyik vívmányaként jól bevezetett és széles körben használt üdülési csekk megadóztatásának gondolatát, és nem értenek egyet a csekk adó- és járulékmentességének tervezett megszüntetésével - adta közre állásfoglalásában a Nemzeti Turisztikai Bizottság (NTB).

Kiss Nikolett

Az elmúlt években az üdülési csekk egyre szélesebb körű felhasználása jelentősen fellendítette a belföldi szálláshelyek kihasználtságát, a belföldi turisztikai célú utazásokat, a lakosság számos turisztikai, életmódjavító, kulturális és egészségmegőrző szolgáltatást vett igénybe.

Ezek révén a belföldi turizmus és a szorosan hozzá kapcsolódó ágazatok biztos piachoz és fejlődési perspektívához jutottak, ami számos fejlesztést indukált. A csekk- felhasználásnak része volt abban, hogy az elmúlt években a turizmus megőrizte gazdasági pozícióit és pénzügyi egyensúlyát. 

A csekk hozzájárul az ágazat kifehérítéséhez , a felhasznált szolgáltatások révén az általános forgalmi és az iparűzési adó összegének növeléséhez. 

Az NTB szerint a tervezett változtatások megakasztanák ezeket a kedvező folyamatokat, s az amúgy is nehezebb gazdasági környezetben visszaesne a belföldi vendégforgalom. 

Igen nehéz helyzetbe kerülne a turizmus alapágazatának tekintett szállodaipar. Megrendülne az érintett vállalkozások pénzügyi helyzete, megjelenne az ágazatot eddig elkerülő munkanélküliség, és nem kizárt a tömeges vállalkozói ellehetetlenülés, akár a csődhullám bekövetkezte sem. 

Nem utolsósorban leállnak az ágazat versenyképességét nemzetközi szinten erősítő fejlesztések is. A Nemzeti Turisztikai Bizottság a szakma nevében kéri az eddigi álláspont felülvizsgálatát és az üdülési csekk adó- és járulékmentességének fenntartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!