Gazdaság

2009.03.12. 04:00

Nejlonzacskók több milliárdért

<b>Veszprém</b> - Bár még mindig számos tisztázatlan kérdés van a termékdíj körül, a VPOP megkezdte az ellenőrzéseket, így csak a gyakorlatban derül ki, kinek, mi után, mennyit kellett volna fizetnie. Rafinált jogszabály, tévelygő kötelesek.

Németh F. Bernadett

Kötelesek - ez a szakkifejezés azokra, akik termékdíj fizetésére kötelezettek. Számosan vannak. Még olyanok is, akik nem tudják magukról. 

A szabályozás, ami több éve életben van, rendkívül bonyolult, olykor maga a jogalkotó is a panaszok kapcsán szembesül azzal, hogy szándéka ellenére olyanokat is a kötelesek közé vont, akiket nem akart - derült ki a kereskedelmi és iparkamara termékdíjjal kapcsolatos fórumán dr. Kiskovács Miklós előadásából. 

A Green Tax Consulting vezető tanácsadója nem egyszer került vitába a Vám-és Pénzügyőrség vámtisztjeivel, s bár részt vett a törvény megalkotásában, számára is hozott újszerű helyzeteket az ellenőrzés. 

A meglepetéseket elkerülendő, részletekbe menő tájékoztatást adott a kamarai tagoknak a termékdíjjal kapcsolatos tudnivalókról, teendőkről, de még a rendkívül felkészült szakembernek is tudtak olyan kérdést feltenni a résztvevők, melyek előtt tanácstalanul állt. 

Főként azért is, mert a törvény hamarosan ismét a parlament elé kerül, s addig a nagy multinacionális kereskedelmi cégek erőteljes lobbit folytatnak azért, hogy az általuk használt nejlonzacskók és táskák után ne darab alapú termékdíjat kelljen fizetni. Ez ugyanis több milliárdos kiadást jelentene.
 
A szakértő szerint most az a legfontosabb, hogy mindenki rendbe tegye a termékdíjjal kapcsolatos dolgait, legalább múlt év elejéig. Ha pedig elakad, kérjen segítséget. A kamaránál az előadás anyaga beszerezhető.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!