Gazdaság

2009.04.08. 09:19

Euronics a válság alatt - A legjobb eredmény az alapítás óta

Megyei körkép - Az első negyedévet tíz százalékot meghaladó forgalombővüléssel zárta a veszprémi Vöröskő Kft. 65 és a hódmezővásárhelyi Bravotech Kft. 73 üzletét összefogó Euronics-hálózat.

Szausev Xénia

Az elektronikai és háztartási gépeket forgalmazó lánc nyolcéves fennállása legjobb eredményét érte el 2008-ban – tudta meg a Világgazdaság. 

A magyar piacon a konyhai-fürdőszobai berendezések, a fehéráruk értékben mért forgalma 10,3, a darabszám pedig 9,4 százalékkal csökkent, míg a szórakoztatóelektronikai „barnaárukból” 11,6 százalékkal kelt el kevesebb Magyarországon, és a kiskereskedelem árbevétele ebben a termékkörben 5,3 százalékkal szűkült. 

Noha a lapos tévék és a navigációs készülékek eladási darabszáma nőtt, ám ezek árszintje esett a legjobban, ugyanakkor a lapos tévék esetében már érezhetően lassul a forgalombővülés dinamikája, igaz, még mindig pozitív az egyenleg. 

Azt követően, hogy októberben csődbe ment az egy éve még 47 városban 70 üzletet működtető Elektropont, az Euronics azonnal felmérte, hol keletkezett ellátási vákuum, ezért az idén újjászervezi hálózatát. 

Pontosabban a Vöröskő Kft. már tavaly megkezdte bolthálózatának optimalizálását: Pápán, Keszthelyen és Sopronban jobb piaci kondíciókkal költöztették új helyre a boltokat. 

Sok városban kereskedelmi szempontból elértéktelenedik a centrum, hiszen a vásárlók ott fordulnak meg nagyobb számban, ahol a közelmúltban új bevásárlóközpont, strip mall vagy hipermarket létesült. Ezért követni kell a vevőket: oda kell költöztetni az üzletet, ahol sokan járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!