Gazdaság

2009.05.12. 02:29

A szolgáltatónak fogyasztás kell

Veszprém - Három energetikai alapban van, kettőben még nincs pénz, derült ki a tárca képviselőjének tájékoztatásából. Az állam takarékosságra ösztönöz, a szolgáltató fogyasztásra.

Németh F. Bernadett

Dr. Szerdahelyi György, az energiaügyi minisztérium osztályvezetője komplex előadást tartott a kereskedelmi és iparkamarában. Ismertette az aktuális energiatakarékossági programokat, pályázati lehetőségeket is. 

Az Energiatakarékossági Hitel Alapban van pénz, a komolyabb beruházásokban nyújthat segítséget a vállalkozásoknak. A panel-programban jelenleg nincs forrás, mivel tavaly rekord mennyiségű pályázat érkezett, s míg azokat nem bírálják el, az újat nem írják ki. 

Az úgynevezett ökoprogramban is vannak források, itt a lakások mérésszabályozására lehet pályázni (főként panelházaknak), s lakásonként 77 ezer forint igényelhető. 

A NEP-pályázatokat később írják ki. A KEOP-ot most alakították át, mivel rossz hatásfokkal működött: 123 pályázatból huszonhatot támogattak. Most új kondíciókkal, megnövelt támogatással és egyszerűsített ügymenettel írták ki a pályázatokat. 

Az előadás után a kamarai tagok hozzászólásaiból kiderült, hogy míg az állam a legnagyobb energiafogyasztókat, a lakosságot takarékosságra kéri, a szolgáltatók a fogyasztás növelését szorgalmazzák. Ha ugyanis csökken a fogyasztás, a szolgáltatók megemelik az alapdíjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!