Gazdaság

2009.05.15. 02:29

Érdekes lehet a szomszéd

Keszthely - A Balaton-régió volt a második állomása a kulturális turizmus évében is megrendezett Külképviselők a régióban elnevezésű rendezvénysorozatnak. Ezúttal a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai, cseh és szlovák külképviseletének vezetője számolt be az idei várakozásokról.

nincs nev

Godár Ivett szlovákiai képviselet-vezető elmondta: a balatoni szolgáltatások a szlovák utazók körében is népszerűségnek örvendenek. A Központi Statisztikai Hivatal tavalyi évi adatai szerint Szlovákia a Balaton-régió tizenegyedik legfontosabb küldőterülete. Magyarországra több mint 8,1 millió szlovák látogató érkezett, a kereskedelmi szálláshelyeken 64 ezer vendég 140 ezer vendégéjszakát töltött el. 

A rendszerváltás utáni években - a 2002-2004 közötti időszak kivételével - a szlovák beutazó forgalmat folyamatos, dinamikus növekedés jellemezte. A szlovák vendégek a szálláshelyek közül leginkább a szállodákat kedvelik, tízből hat éjszakát a hotelokban regisztrálnak. A szlovák utazók körében a Balaton és környéke a harmadik legnépszerűbb úti cél. 

A csehországi piacot elemző Szirányi András kifejtette: Csehország a Balaton-régió egyik fontos küldőpiaca. A tavalyi esztendőben a magyar tenger környékén 62 ezer cseh vendégéjszakát regisztráltak, ami a hatodik helyezést biztosítja a küldőpiac számára (szemben az országos tizenkettedik helyezéssel). Magyarországra 2008-ban 1,1 millió cseh látogató érkezett, a kereskedelmi szálláshelyeken 109 ezer vendéget és 303 ezer vendégéjszakát regisztráltak innen. Az elmúlt években a cseh forgalom csaknem folyamatos növekedést mutatott. 

A Balaton és környéke kedvelt úti cél a cseh utazók körében: 2008-ban a cseh vendégéjszakák 20,5 százaléka reali-zálódott a régióban. A cseh látogatók összesen 13,5 milliárd forintot költöttek Magyarországon, az egy főre eső költés 7500 forint volt. A Balaton-régió kereskedelmi szálláshelyein 16 859 cseh vendég 61 976 vendégéjszakát töltött el. Ez év első két hónapjában a Balaton-régió kereskedelmi szálláshelyein 387 cseh vendéget és 1308 vendégéjszakát regisztráltak. A vendégek száma 30, a vendégéjszakák száma 61 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. 

Az osztrák utazók körében elsősorban a dunántúli, a saját országukhoz közelebbi úti célok a népszerűek, így Ausztria a Balaton-régiónak is kiemelt küldőpiaca - mondta el Kovács Balázs. Tavaly a régióban mintegy 215 ezer osztrák vendégéjszakát regisztráltak, ami a második helyezést biztosítja az ország számára a küldőpiacok rangsorában (Németországot követően, illetve Hollandiát és Dániát megelőzve). A Nyugat-Dunántúlt követően a Balaton-régió az osztrák utazók legnépszerűbb magyarországi úti célja, megelőzve Budapestet és környékét is. Magyarországra a tavalyi évben 6,4 millió osztrák látogató érkezett, a kereskedelmi szálláshelyeken 245 ezer vendéget és 688 ezer vendégéjszakát regisztráltak Ausztriából. 

A látogatók száma az elmúlt években folyamatosan és dinamikusan bővült, amiben szerepet játszik a magánszálláshelyek népszerűsége és a nagyszámú, osztrák állampolgárok kezében lévő magyarországi ingatlan is. Az osztrák vendégek a kereskedelmi szálláshelyek közül leginkább a szállodákat kedvelik. A többnapos látogatók 16 százaléka választotta a Balaton-régiót. Az osztrák látogatók 2008-ban 123,3 milliárd forintot költöttek Magyarországon (ez a külföldiek magyarországi kiadásainak 11,3 százaléka), az egy főre jutó költés 11 400 forint volt, ami hasonló a külföldiek átlagos költéséhez (11 200 forint). 2008-ban a régió szálláshelyein 55 233 osztrák vendég összesen 214 832 vendégéjszakát töltött el, az átlagos tartózkodási idő 3,9 éjszakát tett ki. Az év első két hónapjában a régió kereskedelmi szálláshelyein 7764 osztrák vendéget és 29 761 vendégéjszakát regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik