Gazdaság

2009.06.25. 02:29

Húsz éve alapult

Veszprém - Különös figyelem kísérte a Balluffot, amikor a gazdasági rendszerváltás időszakában, 1989-ben letelepedett a megyeszékhelyen, hiszen a német cég az akkori Veszprém Városi Tanáccsal kötött időleges házasságot. A társaság azóta is Veszprém és a saját hírnevét öregbíti, immár 20 éve.

Tremmer Tamás

A két évtizedes sikerszériát maga mögött tudható Balluff Kft. a szenzortechnika területén dolgozik, olyan érzékelőket, jeladókat gyártanak, melyeket az automatizálás, a szereléstechnika, a robottechnika használ fel. 

Termékeiket teljes egészében exportálják. A cég a napokban ünnepelte fennállása huszadik évfordulóját. A legfontosabb momentumokra Melles Árpád ügyvezető igazgatóval emlékeztünk, aki az első lépésektől kezdve irányítja a társaságot. 

A cégalapítást az 1988-ban bevezetett új, akkori viszonyokhoz képest rendkívül liberális vállalati törvény tette lehetővé, fejtette ki Melles Árpád. Mivel ebben az időben még nem lehetett százszázalékos külföldi tulajdonú céget alapítani, a városi tanács lett a Balluff 51 százalékos résztulajdonosa. A megalapítását telephely, illetve munkatársak keresése követte. 

A jelentkezőket főleg a Bakony Művekből toborozta.Első telephelyük egy építővállalattól bérelt étkezde és iroda volt. Itt próbáltak nyugati színvonalú üzemet fabrikálni. 

A termelés beindítása mellett építkezni kezdtek, ehhez a városi tanácstól vásároltak területet. Ez a mostani telephelyük is. Majd 1990-ben készült el az első üzemépület az anyacég pénzügyi támogatásával. 

A termelés felfutásával többször kinőtték a csarnokait, ezért a húsz év alatt kilenc alkalommal építkeztek. Az igazgató elmondta, beruházásaikra mindig az volt a jellemző, hogy az adott célnak, feladatnak megfelelően építkeztek, amit ráadásul saját erőből finanszíroztak. 

Ennek természetesen nyilvánvaló feltétele volt, hogy az anyacég az itteni nyereséget további befektetésekre Veszprémben hagyta. A Balluff Kft. gyártó- és üzemi területe mára 18 ezer négyzetméterre nőtt. A tevékenységet hat emberrel kezdték, a csapat mára közel 600-ra növekedett. 

Tavalyi árbevételük meghaladta a 12 milliárd forintot, summázta a fejlődés számszerűsíthető adatait Melles Árpád. Két évtized alatt, a kezdeti bérmunkát végző, alkatrészgyártó üzemből mára már a Balluff legjelentősebb termelő gyárává váltak, ahol stratégiai jelentőségű alkatrészek mellett a késztermékek több mint 70 százaléka készül. 

Berendezéseik, gépeik, mérőeszközeik a legmodernebb színvonalat képviselik.Már az alapításkor úgy gondolták, lehet támaszkodni a magyar tudásállományra, ezért már az indulás évében két fejlesztőmérnököt is alkalmaztak. 

Jelenleg több mint 50 mérnök és technikus munkatársuk végez termék-, szerszám-, mérőberendezés- és technológiai fejlesztést, szoros együttműködéssel a neuhauseni kollégáikkal. 

Mindezek tovább erősítik a veszprémi leányvállat jelentőségét. Emellett új területekre is eveztek, munkatársaik ma már nemzetközi szinten vesznek részt szállítási, beszerzési, raktározási feladatokban.Az ügyvezető nem hallgatta el azt sem, hogy nyugdíjba készül. 

Úgy fogalmazott, hogy a mű elkészült. Nagyon sok olyan kollégája van, akik a céget tisztességgel és szak-értelemmel tovább tudják vinni. A továbbiakban a felügyelőbizottság tagjaként lesz lehetősége segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!