Gazdaság

2009.06.04. 02:29

Pozitív szemlélettel

Veszprém - Bátran kijelenthetem, hogy az álmok valóra válnak - mondta az 1989-ben alapított, mára 40 milliárdos forgalmat lebonyolító Vöröskő Kft. születésnapján Fazekas Zsolt alapító. S míg a cégek többsége a válsággal van elfoglalva, ők már a következő húsz évüket tervezik.

Napló

- Az első bevásárlóközpontban, az almádi Fórumban dolgoztam 1988-ban, amikor fegyveres erők napján - tisztán emlékszem az összegre - 870 forintos jutalmat kaptam az akkor pár ezer forintos fizetésem mellé. És akkor, ott, 88 őszén elkezdtünk azon gondolkodni, ha bennünk van munkakedv, kreativitás, akkor ennek a megvalósítása csak egy vállalkozásban lehetséges. Belecsaptunk, és 89 tavaszán megnyitottuk az első boltot - idézi fel a két évtized előtti kezdeteket Fazekas Zsolt alapító tulajdonos.

Az az időszak nem volt híján érdekes sztoriknak, hisz nemhogy internet meg fax, de még vezetékes telefon sem volt. S bizony előfordult az is, hogy a Vöröskő névre (abból is a vörösre) asszociálva nem az elektronikai cikkekkel kereskedő cégnél, hanem a pártházban landoltak a megrendelt áruk.

- Az az időszak azért volt jó, mert lehetőségem volt nekem, az országnak, a hivataloknak együtt tanulni a társasági szerződés adta feladatokat. Tehát nem egy már kész, begyakorlott rendszerben lettem kezdő, hanem alapítója, tanulgatója voltam. Akkoriban nem az volt a kérdés, mint most, hogy hogyan adjuk el a terméket, hanem hogy miként vásároljuk meg.

Ebben az időszakban nagyon sokat járt a cégtulajdonos Németországba, Ausztriába egyetlenegy dolog miatt, hogy figyelje az ottani kereskedelmet. A rendszerváltás utáni két év alatt kiderült, hogy Magyarországon ugyanaz a társadalmi, politikai, gazdasági rendszer áll fel, mint ott, csak az idő és a sebesség volt a kérdés. Fazekas Zsolt szerint nagy mérföldkőnek számított, amikor az ország a típusú fagyasztóládát milyen csellel tudják megvásárolni a Dunántúlon egy helyen ilyet árusító nagykereskedésből. De mérföldkő volt az is, amikor felismerték, hogy egyedül ez nem fog menni, csapat kell, kereskedők csapata.

- Megszállottan kerestem a társakat, beléptem egy osztrák csapatba, aztán mi magunk csináltunk egyet Magyarországon, mindkettőből nagyon sokat tanultam, és amikor a tulajdonosok növekedési elképzelései ütköztek egymással, akkor ez is megszűnt, míg végül az Euronicsra rátaláltam. Ehhez megtaláltuk a magyar partnerünket, és ma egy olyan csapat részei lehetünk, amelyik az egész világon nagyon erős. Az meg külön boldogság, hogy Németországból járnak hozzánk tanulni. Mert világszerte az egész hálózatban a mi fejlődési ütemünk és a piacrészesedésünk a legnagyobb.

Fazekas Zsolt szerint a cég legnagyobb erőssége húsz éve és most is az volt, hogy képesek voltak alkalmazkodni, az aktuális problémákra azonnal megadni a válaszokat. Igazolja ezt az is, hogy gazdasági válság ide vagy oda, a cég 17 százalékot nőtt. 

- Mi már tavaly októberben elkezdtük a forgatókönyvek gyártását, mi van akkor, ha összedől a piac, ha esik harminc százalékot. Persze, óhatatlanul felmerül a kérdés: lehet-e ezt ennyire pontosan prognosztizálni? 

- Nem tudjuk prognosztizálni, mi lesz, mert annyira sok az ismeretlen tényező, ráadásul nemcsak az országban dőlnek el a dolgok, hanem ennek nagyon sok nemzetközi oka is van. Amit tudunk tenni és amit meg is tettünk: ha a piac 30 vagy bármennyi százalékot esik, akkor nekünk mit kell tennünk, hogy életben maradjunk és ahhoz a körülményhez a lehető legjobban igazodjunk. Miközben jelen helyzetben sok cég épphogy egy-két hónapra tervez, az Euronics és a Vöröskő Kft. már a következő két évtizedét is vázolja. 

- Már 1992-ben is azt mondták, ne merjek előre tervezni. Furcsa, de mi leülünk Péterrel (Fazekas Péter a testvér, társtulajdonos - a szerk.), és elbeszélgetünk, milyen legyen a cég húsz év múlva. Ha van 20 éves terv, akkor van 10 éves, ötéves és így tovább egészen a heti, napi tervig. Itt jelennek meg azok a dolgok, amiket már nem mi végzünk, hanem a menedzsment. És még egy: minden évnek megvan a maga keresztje, most éppen a gazdasági válság. De abban a pillanatban, amikor az ember sír-rí, áldozatává, okozatává válik valaminek, ez nem jó dolog, mert mindig van mit tenni! Nagyon fontos, hogy a pozitív szemlélet meglegyen, és az egyén ne engedje ezt másoknak megváltoztatni! Ez a dolgok forrása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!