Gazdaság

2009.07.10. 02:28

A túlszabályozás útvesztőjében

Budapest - Az iparosok ezrei kistelepüléseken, kis műhelyekben, nehéz körülmények között gyakorolják szakmájukat. Számukra is létkérdés, hogy segítsék tevékenységüket.

Tremmer Tamás

Elengedhetetlen a tagságot tájékoztató helyi ipartestületek, megyei és országos szakmai szövetségek tisztségviselőinek, szakértőinek felkészítése a kisvállalkozók működését érintő időszerű változásokra, ezek gyakorlati alkalmazásának egységes értelmezésére. 

Az Ipartestületek Országos Szövetsége ennek érdekében tegnap, július 9-én második alkalommal tartotta meg az ipartestületi ügyvezetők országos szakmai konferenciáját. 

Az Iposz igen széles réteget ölel át, a kétszáznegyvenöt helyi ipartestület, valamint az országos szakmai szövetség összesen 42 ezer vállalkozást tömörít, amelyek együttesen 200 ezer alkalmazottat és 80 ezer segítő családtagot alkalmaznak, ugyanakkor nyolcezer szakmunkástanulót is képeznek. 

Tagjaik ezrei kistelepüléseken, kis műhelyekben, gyakran az információs forrásoktól is távol, nehéz körülmények között gyakorolják szakmájukat. 

Számukra létkérdés, hogy érdekképviseletük is segítse, hogy időben, megbízható, a vállalkozói gyakorlatukban is alkalmazható információkhoz jussanak. 

Ebből a célból is az Iposz folytatja ipartestületi szolgáltató rendszerének kiépítését, működtetését. El akarják érni, hogy országos, regionális és helyi szinten is szakszerű, naprakész információáramlás, a szakhatóságokkal az együttműködés napi gyakorlattá váljon, nyilatkozta lapunknak Szűcs György Iposz-elnök. 

Az Iposz a törvény- és jogszabályok előkészítését, végrehajtását szakértő munka-társainak közreműködésével, a vállalkozói gyakorlat tapasztalatainak összegyűjtésével, érvek, tények sokaságával is segíti. 

Folyamatosan felhívják a minisztériumok, szakhatóságok figyelmét a végrehajtást akadályozó problémákra. A biztonságos működéshez a törvények, jogszabályok, rendelkezések, módosítások, európai uniós előírások, speciális információk, ellenőrzési elvárások százait kellene ismernie a kisvállalkozóknak. 

Ez a szervezet szerint nehezebb feladat, mint a tanult szakmájuk gyakorlása. A mikro- és kisvállalkozások lassan a jogszabályok útvesztőjében érezhetik magukat, szerintük a szabályozás bonyolult és ellentmondásos; túl gyorsan változik, nehezen érthető, sok az adminisztráció; nem eléggé összehangolt, előfordul, hogy a hatóságok eltérően értelmezik ugyanazt a rendelkezést; kevés az idő az érdekképviseletek és a hatóságok közötti előkészítő, érdekegyeztető munkára. 

A mikro- és kisvállalkozások azt várják, hogy a hatóságok rendszeresen és ugyan-olyan szigorúan vizsgálják és büntessék az illegális vállalkozókat is, mint a legálisan működőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!