Gazdaság

2009.10.26. 12:55

Bodycare Kft.: Nem állt le a gyártás

Veszprém - Tovább folyik a kozmetikumok gyártása a felszámolási eljárás alá került Bodycare Kft. égisze alatt. A társaság tartozása akár elérheti az egymilliárd forintot is, amely összeg teljes megtérülésére semmi remény.

Tremmer Tamás

A Veszprém Megyei Bíróság egy évvel ezelőtt a fővárosi Sonten Pénzügyi és Befektetési Tanácsadó Kft.-t jelölte ki a Bodycare Kft. felszámolójának.

Mike Ferenccel, a Sonten ügyvezető igazgatójával arról beszélgettünk, hogy a felszámolási eljárás egy éve alatt mennyiben sikerült stabilizálni a cég helyzetét.

A felszámolóbiztos elmondta, a felszámolási eljárás a termelő tevékenységben nem okozott törést. Erre úgy volt lehetőség, hogy már a felszámolás megkezdése előtt a társaság vevői részben bérgyártási konstrukcióban gyártatták termékeiket a Bodycare Kft.-vel, és ez a gyártatási konstrukció aztán fokozatosan kiterjedt a teljes termékpalettára.

A bérgyártás részben levette a finanszírozási terhet a társaságról, másrészt pedig fix - a piaci trendektől független - bevételt adott a költségek fedezésére a felszámolás alatt álló Bodycare-nek. Az átalakítás, a létszám racionalizálása során 30 embertől megváltak.

A kézzel fogható eredmények ellenére a hitelező bank (a korábbi számlavezető, amely a számla zároltatásával tulajdonképpen felszámolási eljárásba taszította a veszprémi céget) kockázatosnak ítélte ezt a működési formát, és annak leállítását kezdeményezte.

A felszámoló a banki igényt akceptálva, a munkahelyek megtartása és a tevékenység fenntartása érdekében a társaság teljes eszközparkját bérbe adta. E konstrukció nyomán a dolgozók munkáltatója már az eszközök bérlője, amely cég ki fix bérleti díj fizetése mellett tartja fenn a gyártó tevékenységet.

Ahogy arról lapunkban korábban már beszámoltunk, a Bodycare Kft. nehézségeit nagyrészt az okozta, hogy a holland tulajdonos társaságai - amelyeknek a veszprémiek szállítottak - nem fizették ki a termékek ellenértékét.

A holland tulajdonos minden cégét csődbe vitte, így sem eszköze, sem pedig vagyona nem maradt, önmaga is felszámolási eljárás alá került. A helyi felszámolók információi szerint a Bodycare Kft. semmilyen megtérülésre nem számíthat, tájékoztatott Mike Ferenc.

A felszámolási eljárás során kiderült, magának a Bodycare-nek is hatalmas a tartozása. Az eddig bejelentett hitelezői igény megközelíti a 700 millió forintot, de ez még most is hétről hétre változik, tekintettel az újabb külföldi szállítói igénybejelentésekre, illetve a behajthatatlansági nyilatkozatot kérő hitelezői megkeresésekre.

A társaság saját számviteli kimutatásait vizsgálva az egyéves jogvesztő igénybejelentési határidőig akár egymilliárd forint fölé is mehet a hitelezői követelés állomány.

A hitelezők kielégítésével kapcsolatban sok pozitívat nem tudott mondani a felszámoló, szerinte az tűnik valószínűnek, hogy a záloggal biztosított hitelezőkön kívüli megtérülésre kevés az esély. Hozzátette, ezt az állapotot egy esetleges hitelezői egyezség, amely formálódni látszik, teljesen át tudja rajzolni.

*

Mike Ferenc kifejtette, a jövőépítés (sajnos) nem felszámolói feladat, de úgy érzékelte, a tradicionális vevők jelentős része kitartott a társaság mellett, ugyan még nem a korábbi forgalommal.

A bizalmat vissza kell szerezni ahhoz, hogy a vevők tudják: Veszprémből mindig tökéletes terméket, jó áron, határidőben fognak kapni. Azt is elmondta, a Bodycare iránt kérők, érdeklődők ugyan már többen is jelentkeztek már, de jelen pillanatban nincs a birtokában konkrét vételi szándéknyilatkozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!