Gazdaság

2009.10.30. 05:49

Legalább 178 milliárddal tartoznak tartósan az APEH-nak

Budapest - Az adóhatóságnak szeptember végén 1.506 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint 2.820 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl - derül ki az APEH honlapján közzétett listákból.

MTI

Ez összesen legalább 178 milliárd forint tartozást jelent.

Az APEH negyedévente teszi közzé a tartós adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem lehet megtudni belőlük.
   
A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva több mint 28 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöbbel több mint 150 milliárd forinttal tartoztak szeptember végén, együttes minimális tartozásuk legalább 178 milliárd forintra rúg.
   
Ennél azonban jóval nagyobb összegről van szó, hiszen számos adózó tartozása ennél jóval magasabb. A magánszemélyek közül ilyen lehet például Akkad Imad, akinél 2008 negyedik negyedévében több mint 5 milliárd forintos adótartozást állapított meg jogerősen az APEH, és a mostani listán is szerepel, bár azt nem tudni, jelenleg mekkora összeggel adós. A magánszemélyek listáján ismert nevet is találni, Lang Györgyiét, a Pa-dö-dö énekesnőjét.
     
A 180 napon túl tartozók most közzétett listáján szereplő 1.506 cégből 158 társaság adószámát felfüggesztette az adóhatóság, 1.005 felszámolás, 61 pedig végelszámolás alatt áll, az utóbbiaktól tehát már nem sok bevételre számíthat az APEH.
   
Szikora János, az APEH elnöke szerdán egy rendezvényen elmondta: a hátralékok összege jelentősen nőtt, míg 2008 végén 1.632 milliárd forinttal tartoztak az adózók, addig az idén szeptember végén 1.835 milliárd forinttal. A működő adózók hátraléka nem emelkedett jelentősen, sőt a december végi 574,9 milliárdról 540,5 milliárd forintra mérséklődött. A hátralékok növekedését az elnök azzal magyarázta, hogy jelentősen megnőtt a felszámolás alá került cégek száma, továbbá végelszámolásból felszámolásba átmenő eljárások száma is emelkedett.
   
A vállalkozói listán szereplők között továbbra is nagy számban vannak kereskedelmi és szolgáltató cégek, számos építőipari, ingatlanfejlesztő- és ingatlanforgalmazó vállalat is található, de a spektrum széles, a "renitensek" között gimnázium, sportegyesület és munkaerő-közvetítő egyaránt akad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!