Gazdaság

2009.11.04. 03:29

Újabb befektetőt keresnek - Elindulnak a búzától és eljutnak a lebomló műanyagok alapanyagáig

Balatonfűzfő - Az eredetileg 30 milliárdos biofinomító-projektet a válság miatt kevesebb mint az egyharmadára redukálták a Nitrokémiánál, de így is életképes és gazdaságilag megalapozott befektetési lehetőséget kínálnak az érdeklődőknek.

Tremmer Tamás

A Nitrokémia Zrt.-nél mintegy két éve rukkoltak elő a biofinomító-projekt ötletével. Az eredeti elképzelésben olyan komplexumot akartak kiépíteni Balatonfűzfőn, amely a teljes vertikumot átfogja, vagyis indulnak a búzától s eljutnak a műanyagok alapanyagáig. A kitűzött cél, hogy olyan műanyagokat lehessen gyártani, amelyek komposztálási körülmények között elbomlanak, vagyis nem szennyezik a környezetet - tájékoztatott dr. Bakonyi Árpád.

A vezérigazgató hozzátette, rögös utat tettek meg az elmúlt két évben. Amikor elkészítették a megvalósíthatósági tanulmányt, kiderült, összességében mintegy 30 milliárd forintos befektetés lenne. Amikor szembesültek az óriási összeggel, beütött a pénzügyi, gazdasági válság. Ilyen körülmények között gyorsan rádöbbentek, ezt a projektet egy az egyben nem lehet megvalósítani.

Azon kellett gondolkozniuk, miként lehet a projektet úgy átalakítani, esetleg egyes fázisait megvalósítani, hogy az gazdaságilag, környezetvédelmileg, szakmailag értelmes legyen. Nem kis dilemma volt ez számukra. Európában több helyen építenek kisebb-nagyobb politejsavat előállító üzemeket, melyek döntően a Távol-Keletről importálják az alapanyagnak számító tejsavat. Ekkor merült fel: mi lenne, ha Fűzfőn kizárólag tejsavat gyártanának, amit aztán Nyugat-Európa átvehetne? Ezzel az eredeti beruházási költségek megfelezhetők. Aztán az évi százezer tonna búza felhasználását is felére redukálnák, amivel tízmilliárdon belülre kerülne az összköltség. Amikor idáig jutottak a tervezésben, akkor vált ismertté, hogy Zala megyében állami támogatással keményítőgyár épülhet. A tejsavgyártás is búzától indul, amiből keményítő lesz.

Ha egyből keményítőt vásárolnának, megmaradna a technológia egy szelete, ami önmagában is megállja a helyét, ugyanakkor az egész projekt nem kerülne többe 8,5 milliárd forintnál, ez már sokkal barátságosabb változat a jelenlegi pénzínséges időkben.

Érdekes, hogy amikor tavaly nyáron a projekt kapcsán kínaiakkal kerültek kapcsolatba, bennük is az merült fel: Balatonfűzfőn gyártsanak tejsavat, amihez ők hozzátennének egy polimerüzemet. A technológia hossza gazdaságilag még értelmezhető. Az eddig vizsgált változatok között ez látszik a leggazdaságosabbnak, jóval tíz éven belüli megtérüléssel.

A közelmúltban az a megtiszteltetés érte a Nitrokémiát, hogy a három kínai mellett és a két magyar egyikeként bemutatkozhattak a Parlamentben tartott magyar-kínai üzleti fórumon. Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság alelnöke a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulója alkalmából látogatott hazánkba.

Dr. Bakonyi Árpád természetesen a biofinomító-projekttel állt elő, ami a kínai fél részéről élénk érdeklődést váltott ki. A vezérigazgató úgy vélekedik: szép lassan kezd magára találni a világgazdaság, ezért most kellene megpróbálni a projektet eladni.

A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Pál Béla teljes mellszélességgel mellettük áll, még akkor is, ha a projekt nagyságrendjében országos méretű. A maga eszközeivel minden területen segít. A befektető keresését felgyorsítaná, ha a magyar kormánytól tudnának szerezni egy állásfoglalást arról, hogy támogatja ezt a környezetbarát beruházást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!