Gazdaság

2010.02.24. 19:14

Energiacsúcs - Zárónyilatkozat: az energiabiztonság kiemelt cél

Budapest - A visegrádi országok kibővített szerdai budapesti csúcstalálkozóján közös nyilatkozatot írtak alá, amely rögzíti, hogy a biztonságos energiaellátás megteremtése minden aláíró számára kiemelt feladat.

MTI

A nyilatkozatban a részt vevő országok - a vendéglátó Magyarország mellett a másik három visegrádi ország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia, továbbá Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária és Bosznia-Hercegovina - hangsúlyozzák, hogy erősítik az együttműködést gázhálózataik további összekötésével, valamint ellátási útvonalaik és forrásaik diverzifikálásával.

Ennek keretében szeretnék előmozdítani a V4-es országokon keresztülhaladó, a tervezett horvátországi - Krk szigeti - és az észak-lengyelországi gdyniai, cseppfolyós gáz fogadására és átalakítására alkalmas LNG-terminálokat összekötő Észak-Déli energiafolyosó megvalósítását, a Nabucco gázvezeték megépítését, valamint a romániai konstancai LNG-terminál támogatását.

A nyilatkozatban a résztvevők egyebek mellett kiemelik "annak fontosságát, hogy az Európai Unió mozdítsa elő külkapcsolatainak bővítését az új, alternatív energiabeszállító forrásokkal, illetve, hogy az EU gyorsítsa fel az energiaügyi párbeszédet a jelenlegi forrás- és tranzitországokkal".

A részt vevő államok közölték, támogatják azokat az erőfeszítéseket, "amelyek az EU pénzügyi forrásainak számukra kedvezőbb elosztását célozzák, különösen azon infrastrukturális beruházásokét, amelyek az EU kohéziós alapokból szolgálnák a régió energiabiztonságának növelését".

Az aláíró 11 ország szerint "még korántsem tekinthető befejezettnek" az EU belső gázpiacának létrehozásának folyamata.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!