Gazdaság

2010.02.09. 16:40

Nagy a baj a gabonapiacon

Nagyjából 23 százalékkal olcsóbb ma a búza, 34 százalékkal a kukorica, mint egy évvel ezelőtt. Azonban még így is alig akad vevő rájuk.

Varga Ibolya

Sipőcz István, a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztálya alelnöke, egyben a megyei osztály elnöke szerint ez a január úgy vonulhat be a hazai mezőgaz- daság történetébe, hogy az egyik, ha nem a legkisebb forgalmat bonyolították le a gabonakereskedők és -termelők.

Hetente alig néhány ezer tonna búza, kukorica, árpa cserélt gazdát. Tavaly ilyenkor - pedig akkor sem volt csúcsszezon - 20-60 ezer tonnák találtak vevőre. Pedig az árak igazán vonzók voltak, a termelőknek le kellett mondaniuk búza esetében a tavalyi ár 23, a kukoricánál a 34 százalékáról.

Magyarán ennyivel olcsóbb ma a két fő gabonaféleség, mint tavaly januárban volt. És akkor még nem számoltuk ehhez az egy év alatt bekövetkezett nagyjából ötszázalékos inflációt. Emiatt is óriási a jövedelemkiesés a mezőgazdaságban.

Aki kukoricát árul, talán jobb helyzetben van, itt valami elindult kifelé. Mármint a tengerit veszik a határon túli kereskedők. Ez magyarázza, hogy míg a búza 28 ezer forint körüli árat ér el tonnánként, addig a kukoricáért 2-4 ezer forinttal többet adnak.

Nagy piaci változásra a növénytermesztők osztályának tagjai szerint nincs esély a tél végéig. Marad a minimális kereskedés, nyomott árak mellett. Így viszont szinte biztos, hogy a mostani szezonban éppen hogy csak eléri a gabonaexport mértéke az ötmillió tonnát, szemben a 6,5-7 milliós lehetőséggel. Ami azt is jelenti, hogy aratásig jócskán marad a tárolókban gabona. Már csak azért is, mert a Magyar Agrárkamara várakozásai szerint körülbelül ötmillió tonna gabonát használnak fel takarmányozásra Magyarországon a mostani gazdasági évben is, hasonlóan az előzőkhöz.

A 2008/2009-es gazdasági évhez képest az összetételben várható némi változás: nyolc százalékkal kevesebb búzát, 17 százalékkal kevesebb egyéb kalászost, 10 százalékkal több kukoricát használhatnak etetésre.

Ezekért az európai és a világpiac is felelős. Az Európai Unióban mostanra kiegyenlítődtek az árak, ami azt is jelenti, hogy a tengerrel nem rendelkező országokban az árakra rárakódik 15-30 eurós tonnánkénti plusz szállítási költség, ha exportálni akarják a gabonát.

A világpiacon a válság hatására is erős a kínálat a gabonafélékből: egy év alatt 26 százalékkal csökkent az értékesített mennyiség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!