Gazdaság

2010.04.19. 14:10

Nitrokémia: jó pályára kerültek

Balatonfűzfő - Immár két egymást követő évben is százmillió forint fölötti adózott eredménnyel zárta az évet a Nitrokémia Környezetvédelmi Zrt., amely tendenciájában azt jelzi, jó pályára került a társaság.

Tremmer Tamás

A tavalyi esztendő több tekintetben a fordulat évének számít a Nitrokémia életében, nyilatkozta a Naplónak dr. Bakonyi Árpád.

Fontos állomás, hogy kiléphettek a város határain túlra, s a balatonfűzfői, illetve ennek térségében folytatott környezeti kármentesítés során felhalmozódott tapasztalatot és tudást már Tolna megyében hasznosíthatták. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-től elnyerték az egykori simontornyai bőrgyár területének rehabilitációját, amire tavaly 2,4 milliárd forintot kaptak. Az  összeget a legsürgősebb feladatok megoldására használták.

Ugyancsak az MNV megbízásából próbálják rendbe tenni a korábban a veszprémi iparvállalatok által elszennyezett Séd-Nádor-csatornát. A munka rendkívül összetett, hiszen vízszabályozási, mederszabályozási feladatokat, mederrekultivációt, iszapki-emelést, hulladékkezelést egyaránt tartalmaz. A teljes műszaki tervezés, engedélyeztetés elkészült, kezdődhet(ne) a tényleges  munka.

Eredményes tevékenységet végeztek  Balatonfűzfőn is, az egykori központi II-es területen. A munka a befejezéséhez közeledik, 92 százalékos készültségen állnak. Ha jóváhagyják a társaság 2010-es üzleti tervét, akkor nyárra a kármentesítés befejeződhet.

Sikeres volt a közreműködésük a Veszprém város által gesztorált Észak-balatoni Regionális Hulladékkezelő Társulás esetében, ahol technikai asszisztensi feladatokat látnak el. Dr. Bakonyi Árpád szerint nem lehet akadálya a királyszentistváni hulladéktelep júniusi átadásának.

A tavalyi év jelentős mozzanata volt, hogy az állami tulajdonú Fűzfői Szennyvíztisztító Kft.-t a Nitrokémia Zrt.-be integrálták, így a vállalat komplexebb szolgáltatást tud nyújtani az iparterületen letelepedni kívánó vállalkozások számára. Ugyanakkor gond, hogy a szennyvíztisztító fejlesztése halaszthatatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!