Gazdaság

2010.06.08. 17:50

Válságban az építőipar

Budapest - Az építőipar a magyar nemzetgazdaság meghatározó ágazata. Éves teljesítménye a bruttó hazai termelés 4,6 százalékában állandósult, éppen ezért nem mindegy, a recesszió milyen mélyen érinti.

Tremmer Tamás

Jelentőségéből és a nemzetgazdaságba való beágyazottságából fakadóan az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségénél (ÉVOSZ) úgy vélik, a mindenkori kormánynak rendelkeznie kell olyan, erre az ágazatra vonatkozó iparpolitikai koncepcióval, amelynek elkészítésében a szakmai szervezetek aktívan és konstruktívan részt vesznek. Az ilyesfajta építőipari koncepció az elmúlt időszakban nagyon hiányzott.

A lánctartozás mértéke 2009 év végére elérhette a több száz milliárdot, melynek felét valószínűleg sosem fizetik ki, mert mögötte az adós eltűnt, tönkrement, illetve a 35 évig elhúzódó gazdasági perek lezártáig újabb cégmegszűnések lehetetlenítik el az összegek megfizetését. A lánctartozás ilyen magas értéke mára már súlyosan kihat az építőanyag-gyártás és -kereskedésre, az ágazatot finanszírozó banki gazdálkodásra is.

Az ÉVOSZ szerint az elmúlt 34 évben sokasodó jogszabályváltozások a tőlük elvárt eredményeket egyelőre nem hozzák. Nem gyorsultak fel a nemzetgazdaságilag ki-emelt beruházások előkészítései, nem csökkentek a viták és tartozások, nem rövidültek a gazdasági perek, nem csökkent a feketefoglalkoztatás, nem egyszerűsödtek a közbeszerzési eljárások.

Az építési vállalkozások tevékenységeinek finanszírozása érdekében az ÉVOSZ 12 pontos javaslatcsomagot állított össze. Javasolják a feltétel nélküli bankgarancia megtiltását az indokolatlan megrendelői erőfölénnyel való visszaélés elkerülésére. Alacsonyabb szinten kell maximálni a közbeszerzési szerződésekben a megrendelői garancia mértékeket. A kis- és középvállalkozások elvárása, hogy csak a befolyt ellenértékek után kelljen megfizetni az áfát és a társasági adót. Ha a megrendelő teljesítési biztosítékot vár el, akkor kötelezve legyen egyenértékű fizetési biztosítékra. A megrendelői fizetési hajlandóság kikényszerítésére az elvégzett munkán alapu-ló díjkövetelés mértékéig legyen jelzálogjog-bejegyzési lehetőség a megrendelő saját ingatlanjaira. A peresített követelések mielőbbi érvényesíthetősége érdekében a gazdasági pereskedésnél a tényállás módosíthatóságának szigorú kezelését el kell rendelni.

Javasolják létrehozni állami tulajdonú faktoráló intézményt. Az építési-beruházási célú közbeszerzéseknél javasolják a kötelező előleget. Az építési-beruházási célú közbeszerzéseknél javasolják elrendelni az irreálisan alacsony áron történő szerződéskötés tilalmát. Kerüljön előtérbe az építési vállalkozások pénzügyi minősítése. A közbeszerzési ajánlatot adó vállalkozásoknak kötelező legyen a pénzügyi megbízhatósági besorolás.

A visszaesést felerősítő folyamatok

A magyar építési piacon a recesszió a gazdasági világválságot megelőzően, már 2007 elejétől tapasztalható volt, a globális válság azt felerősítette. 2006-hoz viszonyítva, az akkori 2260 milliárd forint értékű országos építés-szerelési tevékenység 2009-re 1950 milliárd forintra esett vissza folyó áron. Az elmúlt három év inflációs folyamatait is figyelve ez mintegy 35 százalékos csökkenés. Ezen belül a lakásépítés visszaesése elérte a 40 százalékot, mely folyamat idén folytatódik. A recesszió hatására 50 ezer foglalkoztatottól vált meg az ágazat, így 2010 elejére az összes foglalkoztatott száma 300 ezer alá csökkent, ezen belül az alkalmazotti foglalkoztatás 110 ezer körüli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!