Gazdaság

2010.09.27. 15:45

Energiabiztonság nukleáris erőművel

Budapest - A magyar energiapolitika kérdései jóval összetettebbek annál, semhogy leegyszerűsíthetők lennének a nukleáris energia használatára. Ugyanakkor az atomenergia fontos eleme a magyar energiaellátási rendszernek.

Osváth Sarolta

Ezt mondta Fellegi Tamás a Confrontations Europe által szervezett, Atomenergia Európában: Az elfogadástól a támogatásig című konferencián tartott előadásában. Magyarország 2011 januárjától tölti be az Európai Unió soros elnökének tisztét, és ebben a pozícióban elő kívánja készíteni egy új, a nukleáris hulladékok kezelését, illetve a kimerült fűtőelemek kezelését szabályozó irányelv megalkotását - jelentette be a konferencián Fellegi Tamás.

A nemzeti fejlesztési miniszter hozzátette: az elnökség alatt Magyarország kiemelt figyelmet kíván fordítani az energetikai kérdésekre. Hangsúlyozta, hogy a kormány az ország energiafüggetlenségének szem előtt tartásával, az Európai Uniónak tett vállalásainak megfelelően elkötelezett a megújuló energiaforrások terjedésének ösztönzése iránt is. Az atomenergia hazai hasznosításának jövőjéről elmondta, hogy jelenleg két igen hangsúlyos témával kell foglalkoznia a szakembereknek: az új atomerőművi kapacitások létesítésének előkészítésével, amely hosszadalmas, kormányzati ciklusokon átívelő folyamat, illetve a blokkok üzemidő-hosszabbítása által felvetett kérdések tisztázásával.

Magyarországon minden feltétel adott a nukleáris energia jövőbeni biztonságos alkalmazása szempontjából - emelte ki Fellegi Tamás. Emlékeztetett rá, hogy a világban egyre inkább fellendül az atomerőművek építése, az Európai Unió országai közül például jelenleg 15-ben élnek a nukleáris energia kínálta lehetőségekkel. Jelenleg ezekben az országokban összesen 148 reaktor üzemel, amelyek Európa villamosenergia-igényének csaknem egyharmadát biztosítják  tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!