Gazdaság

2011.01.18. 15:36

Végleg lerobbant a lőporgyár?

Balatonfűzfő - A városból végleg eltűnhet a több mint 80 éves lőporgyártó kultúra, a felszámolóbiztos szerint egyelőre nincs esély az üzem újraindítására.

Tremmer Tamás

Ahogy arról már beszámoltunk, felszámolási eljárás alá került a korábban a Nitrokémiához tartozó, 2004-ben privatizált, magyar-orosz kézben lévő balatonfűzfői lőporgyár. Az eljárás végig vitelére a kaposvári Ceres Gazdasági Tanácsadó és Felszámoló Kft.-ét jelölték ki. A felszámolóbiztos, dr. Vass Magdolna a Naplónak tájékoztató jelleggel elmondta, a társasággal szemben fennálló összes bejelentett követelés megközelíti a 300 millió forintot.

Értesüléseink szerint a társaság dolgozói hónapok óta nem kaptak fizetést. Ezt ő is megerősítette. Kifejtette, ennek pótlása érdekében a járandóságukat 2010. november 30.-ával bezárólag igényelhették a bérgarancia alapból, a pénzt már megkapták. A december havi munkabérrel is adós a társaság, ezen összeg igénylése a bérgarancia alapból folyamatban van.

A felszámolóbiztos arról tájékoztatott, bármennyire is szeretnék, hogy ez nagy múlttal rendelkező, egyedülálló lőporgyártó kultúra és speciális szaktudás ne szűnjön meg és ne tűnjön el, a dolgozók munkaviszonyának felmondása sajnálatosan nem kerülhető el.
Arra nézve, hogy újra indítható-e a lőporgyár, jelenleg nem tudott nyilatkozni, ami tény, a felszámolási eljárás során biztosan nem indul újra a termelés. Ehhez körülbelül 40 millió forintra lenne szükség, erre pedig fedezet nem áll rendelkezésükre. Jelenleg arról sincs tudomása, hogy lenne-e befektető a termelés újraindítására, avagy a vagyon megvásárlására.

Dr. Vass Magdolna hozzátette, a társaság üzletrészének tulajdonosa jelezte szándékát, hogy a hitelezőkkel való kedvező egyezség megkötése esetén a felszámolási eljárás befejezésével a céget újraélesztené. Erre a jogszabályi lehetőség adott, pénzügyi fedezetét a tulajdonosnak kell megteremtenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!