Gazdaság

2011.02.07. 17:07

Az energetika a jövő? - Mintaprojekt is lehetne a vörösiszap sújtotta térségben

Devecser - Mind többen kezdik elfogadni, hogy a vörösiszappal szennyezett földterületeken energiaültetvényeket hozzanak létre. Az energetikai célú hasznosításban az önkormányzatok is partnerek.

Németh F. Bernadett

A szaktárca és a Magyar Tudományos Akadémia a katasztrófa után nem sokkal azt javasolta a térségben élő és gazdálkodó szervezeteknek, hogy energetikai célra hasznosítsák a gazdasági területeket. Ez akár mintaprojekt is lehetne, mondta az első tájékoztatási fórumok egyikén dr. Szabó Csaba miniszteri biztos, hiszen az országban vannak ugyan energiaültetvények, de ekkora kiterjedésű és ilyen mértékű, mint Devecser és Kolontár környékén lehetne, még nincs.

A gazdák eleinte nehezen fogadták el az ötletet, mára viszont egyre többen támogatják, mondta lapunknak a miniszteri biztos, miután az elmúlt pénteken egy újabb bemutató fórumon vett részt Devecserben. Ezt egy pellet-tüzelési technológiával foglalkozó cég szervezte. Szabó Csaba a rendezvényen hazánk energiafüggőségére hívta fel a figyelmet, s néhány riasztó példával illusztrálta (Borsodban például a közterületi fákat vágatja ki az önkormányzat energetikai hasznosításra, mivel nem bírják fizetni a gázszámlát), mennyire aktuális ez a probléma.

A szakember a Naplónak elmondta: úgy érzi, Devecserben és Kolontáron már nem az a téma, hogy legyen-e energiaültetvény, hanem a részletek: miként lehet a leggyorsabban és a legjobban megvalósítani a programot, mikor vághatnak bele, hol legyen a pelletüzem.

A miniszteri biztos szerint az önkormányzatok is azt tervezik, hogy átállnak a pellet-tüzelésre a városi intézményeknél.

A helyszínen a gyártó cég bemutatta a pelletkazánt és megosztotta gyakorlati tapasztalatait a résztvevőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!