Gazdaság

2011.02.09. 20:19

Erőn felüli fejlesztések

Pápa - A Pápai Asztalos Kft. életében fordulópont volt a tavalyi év. Új helyre költöztek: a Pápai Ipari Parkban vettek birtokba egy csarnokot.

Tremmer Tamás

Miközben a termelés visszafogottabbra sikerült, a fejlesztések területén kiemelkedő évet zárt tavaly a Pápai Asztalos Kft., nyilatkozta lapunknak Kovács József. A társaság ügyvezető igazgatója kifejtette, a 2009-es teljesítményükkel elégedett lehet, hiszen az árbevételük meghaladta a 600 millió forintot. A válságot igazából tavaly érezték meg, a belföldi és az exportmegrendelések egyaránt visszaestek. Mindezek következtében az árbevételük 500 millió forint alá esett. Az évet úgy tudták túlélni, hogy sok kisebb volumenű munkát, egyedi termékek gyártását is bevállalták. Ezeken nyereség szinte alig volt, de legalább a termelést fenntartották.

Ugyanakkor az év során nagy fába vágták a fejszéjüket, a régi, minden tekintetben korszerűtlen telephelyüket újra cserélték. A munkaterületet a Pápai Ipari Parkban 2010. január 27-én adták át a kivitelezőnek, az üzemépület szeptemberre elkészült. Ekkor kezdtek hozzá a technológia szereléséhez, amivel december utolsó napjaiban végeztek. Mára már a hatósági ellenőrzéseken is túl vannak.

Az ipari parkos ingatlant saját erőből vásárolták 37 millió forintért, de az építkezéshez, gépek, berendezések vásárlásához pályázati összegek is hozzájárultak. Nyertek telephelyfejlesztésre, vállalati technológia fejlesztésére, helyi hő- és fűtési igény kielégítésének megvalósítására, információs technológia fejlesztésre, gyakorlati szakképzés tárgyi feltételeinek javí- tására. A társaság 2009-10-ben 458 millió forint összegű beruházást hajtott végre, amihez 160 millió forint volt a támogatás.

Kovács József jelezte, a faiparban az üzleti lehetőségek tavaly számottevően csökkentek, de azt is belátta, a beruházás sok idejét és energiáját lekötötte, amit korábban üzletszerzésre fordított. Mindezek ellenére új piacokon tudták megvetni a lábukat. Japán megrendelésre kisbútorokat (székeket, asztalokat) készítettek. A megszokott német partnerüknek köszönhetően Amerikába magas igényszintű előadótermi berendezések legyártására kaptak megrendelést, a szál- lítás az idei első negyedévben lesz.

A jövőben még inkább számolni kell az erősödő konkurenciával. A talpon maradt faipari vállalkozások egyre intenzívebb piackutatást végeznek az egész térségben, így ők is folyamatosan közép-kelet-európai versenytársakkal találkoznak egy-egy üzleti lehetőségnél. Ezzel együtt is szeretnék bővíteni piacaikat, Japánból újabb megrendelésekre számítanak. Moszkvába korábban már szállítottak, a saját fejlesztésű ARC székcsaládot, tavaly azonban nem volt rá igény. Idén úgy tűnik, egy moszkvai gyermekklinika vevő lesz a pápai termékekre. Az ügyvezető igazgató bizakodó, idén ismét megcélozták a 600 milliós árbevételt. Az új üzemben ehhez minden feltétel adott, hatékonyabb és termelékenyebb a munkavégzés.

 

Éveken át több nívós szálloda bútorzatát készítette el a Pápai Asztalos Kft., de tavaly e téren is jelentős volt a visszaesés. A válság miatt beruházások maradtak félbe vagy éppen el sem indultak. Számtalan projekt van előkészületben, csak éppen a finanszírozó bankokkal nem sikerül a beruházónak megállapodnia. A kormányzati bútorstop szintén érzékenyen érintette őket. Az egyik hazai nagy banknak is beszállítói voltak, de a banki bútorok gyártása tavaly az előző év öt százalékára (!) esett vissza. Korábban több sportcsarnokba, stadionba szállítottak széksorokat, de a sportcélú beruházások is jelentősen visszaestek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!