Gazdaság

2011.02.23. 17:26

Nagyra törő tervek, szűkös források a Balaton gazdájánál

Siófok - A szűkös anyagi források és a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt nagy elszántságra és sok munkára lesz szükség, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) kézzelfogható eredményeket tudjon felmutatni, derült ki a tanács legutóbbi ülésén.

Győrffy Árpád

A pénteki fórumon fogadták el a szervezet idei munkatervét. Az egyhangúlag elfogadott dokumentum szerint a tanács a Balaton gazdájaként egy közösen kialakított fejlesztési program mentén, külső források, szakértők bevonásával támogatni akarja a régióban megvalósuló fejlesztéseket, ösztönözni szeretné az új, innovatív ötleteket, a régió egészére kiterjedő elképzelések megvalósítását. A célok között rögzítik a régióról szóló információk gyűjtését, továbbadását, más szereplők közti kommunikáció kialakításának elősegítését.

A konkrét feladatok egy jelentős csoportját a közép- és hosszú távú regionális tervezés, koncepciókészítés, illetve ezek teljesítésének monitoringja teszi ki. Gyorsabban és közvetlenebb hatása van a mindennapokra a fejlesztési tanács jogszabályokkal kapcsolatos tevékenységének. A konkrét tennivalók között meghatározták például a Balaton-törvény és építéseket korlátozó rendelkezéseinek felülvizsgálatát. Ezen túl is fel akarják térképezni a fejlesztések megvalósulását akadályozó jogszabályokat, s azok felülvizsgálatát kezdeményezik.

A tanács erősíteni szeretné a Balaton-régió érdekérvényesítését, hatékony lobbizást akar szervezni. Javítani akarnak a régió marketingjén is a Balaton folyamatos sajtóbeli jelenlétének biztosításával. Fontos feladatnak tekintik más szervezetek együttműködésének elősegítésével egy, a Balaton-régió fejlődését eredményező intézményrendszer kialakítását. Ilyen például a balatoni közlekedési szövetség és Európa kulturális tava program körüli bábáskodás, vagy a hozzászólások szerint többek által kiemeltnek tekintett ügy, a helyi turisztikai egyesületeket összefogó regionális turisztikai desztináció menedzsment szervezet létrejöttének elősegítése.

A lehetőségekre is utal, hogy a feladatok meghatározásánál a nyolcadik helyre került a BFT hatáskörébe utalt fejlesztési források felhasználási területeinek meghatározása, a forrásfelhasználás lebonyolítása, és csak ezeket a tennivalókat követik - több más mellett az uniós fejlesztési forrásokkal kapcsolatos további feladatok.

A közvetlenül befolyásolható támogatási keretek mellett a működési források is nagyon szűkösek lesznek. Dr. Bóka István elnök szerint a pénteken elfogadott költségvetésben szereplő összegeken felül további tíz-tizenötmillió forintot kell máshonnan előteremteni a megfelelő működéshez. A hatvanhétmilliós kiadási terv húsz százalékát a Mozdulj, Balaton! program idei finanszírozására tervezik, a többi a munkaszervezet, a Balatoni Integrációs Kft. működési költsége. A bevételek háromnegyedét a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól várt ötvenmilliós támogatás teszi ki, amiről már most tudják, hogy várhatóan csak negyvenötmillió forint lesz. Igaz, közben másfél  millió  pluszhoz is jutottak tagdíjbevételként amiatt, hogy a gazdasági kamarák és a civil szervezetek is helyet kaptak a tanácsban.

 

Még csak szimbolikusan, de változóban van Veszprém város és a Balaton-régió korábban inkább távolságtartó viszonya. A BFT pénteki ülésén Porga Gyula, a megyei jogú város polgármestere azzal a kéréssel fordult az ülésnek helyet adó Siófok polgármesteréhez, dr. Balázs Árpádhoz, hogy a teremben elhelyezett balatoni térképre kerüljön fel Veszprém is. Bóka István szerint a térképen való feltüntetést csak első lépésnek szabad tekinteni. A folytatás akár Veszprém csatlakozása is lehetne a kiemelt üdülőrégióhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!