Gazdaság

2011.03.29. 17:52

A szakszervezetek nemet mondanak a megszorításra

Veszprém - A kormány intézkedéseinek a hátrányos helyzetűek isszák meg a levét. Bárki bárminek is hívja ezeket, mindez megszorítás, amire nemet mondunk - mindezt Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke jelentette ki keddi veszprémi sajtótájékoztatóján.

Tremmer Tamás

Kifejtette, nem fogadják el, hogy a kormány a bérből és fizetésből élőkkel fizettesse meg a gazdagok életszínvonalának további növelését. Az új, igazságtalan adórendszer által okozott hiányt nem lehet a munkát keresőkkel, a rokkantnyugdíjasokkal és a betegekkel kifizettetni. A táppénz és nyugdíjrendszer átalakítása, a gyógyszerkassza megkurtítása a legnehezebb helyzetben lévőkre rak további terheket.

A Széll Kálmán Tervben beharangozott foglalkoztatás növeléssel is kétségeik voltak. Nem látott arra törekvést, hogy az embereknek normál jövedelmet, megélhetést biztosító munkahelyük lehessen.

A szakszervezetek elkeseredettek, mert nincs normális párbeszéd az országban, pedig ez biztosítana lehetőséget arra, hogy valódi megoldásokat találjanak a problémákra. Nekik az a céljuk, hogy jobb legyen az országban, s ezért emelik fel a szavukat is.

Pataky Péter arról is tájékoztatott, hogy hat hazai szakszervezeti konföderáció közösen április 9-én Európai Szakszervezeti Akciónapot szervez Budapesten, ahol tiltakoznak és fellépnek a szociális Európáért, a munkahelyekért, a jólétért, az igazságos adózásért és jogrendért. A demonstráció egybeesik a magyar EU-elnökséggel, valamint az európai gazdasági és pénzügyminiszterek (ECOFIN), továbbá az Európai Központi Bank részvételével tartott április 8-9-i gödöllői üléssel, mely a pénzügyi válság kérdését hivatott megvitatni. A megmozdulásra Európa minden országából érkeznek aktivisták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!