Gazdaság

2011.03.17. 18:11

Bíznak a párbeszédben - A szakszervezetek tárgyalnának a Széll Kálmán-tervről

Budapest - A kormány két minisztere által bejelentett, az államadósság csökkentését célzó, 26 pontos Széll Kálmán-reformcsomag több eleme is érinti a munkavállalókat, ezért ezekről a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége haladéktalanul tárgyalni kíván a szociális párbeszéd intézményének fórumán, nyomatékosítottak közleményükben.

Tremmer Tamás

A nyugdíjrendszer - az érintettek megkérdezése nélküli - átalakítását a szövetség elutasítja. Ez minden jelenlegi és jövőbeni munkavállalót, nyugdíjast érintő kérdés, tényleges társadalmi egyetértés nélkül megváltoztatni több lenne, mint hiba. Az MSZOSZ szerint a kormány nem számolt a rokkantnyugdíjasok helyzetével egy olyan munkaerőpiacon, ahol 50 éven túli, egyébként egészséges emberek sem tudnak elhelyezkedni. A munkanélküli-ellátórendszer átalakítása, a tömeges közmunkáltatás a szövetség szerint illúzió, mert a tapasztalatok szerint az önkormányzatok jó részének nincs pénze közmunkások foglalkoztatására. A tervekben nyoma sincs a kormány által ígért egymillió új munkahelynek, és egyre többen veszítik el állásukat.

A gyógyszerkassza megkurtítása is elbocsátásokhoz vezethet, mert félő, hogy az itthoni gyógyszergyárak nem tudnak megmaradni a piacon. Az pedig, hogy csökken a gyógyszertámogatásra szánt keret, előrevetíti a lakosság egyébként is rossz egészségi állapotának további romlását, mert különösen az idős emberek nem tudják majd kiváltani gyógyszereiket. Miközben az adatok szerint folyamatosan és meredeken csökken a táppénzes napok száma, érthetetlen, hogy egyensúlyjavító intézkedésként a táppénzrendszer szigorítását tervezi a kormány. Az egészségpénztár egyensúlyának megteremtéséhez nem a táppénzügy kriminalizálásán át vezet az út.

 

A közelmúltban bejelentett és ilyen fajsúlyú kérdésekben elengedetlenül szükséges, hogy a kormány szakítson eddigi gyakorlatával, és az általa meghirdetett nemzeti együttműködés ígéretéhez híven ezentúl ne hagyja ki a szakszervezeteket a jelenlegi, a volt és a jövendő munkavállalók képviselőit az őket érintő döntések előkészítéséből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!