Gazdaság

2011.04.27. 19:41

Száz évig lesz gáz?

Veszprém - A fosszilis energiák még több tíz évig a rendelkezésünkre állnak, ezen idő alatt kell megtalálni az alternatív energiákat.

Németh F. Bernadett

Erről Hancsók Jenő egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézet Mol Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék vezetője beszélt a minap a Veszprémi Polgári Társaskör meghívására. A tanár beszélt a világ egyre növekvő energiaigényéről, 2009 óta Kína a legnagyobb felhasználó. A növekvő igény ellenére kiszolgáltatottak nem vagyunk, húzta alá a tanár, pánikolni nem kell, hiszen vannak alternatívák. Ilyen például a hulladék energiává alakítása: Hancsók Jenő szerint az igazi megoldást az energiabiztonságra ez jelenti.

A tanár átfogó képet adott a világon található fosszilis energiaforrásokról, arról, hogy melyik állam mennyit használ ezekből, valamint, hogy a következő évtizedekben mennyire nő a világ energiaigénye. Az egyetemi tanár véleménye az volt, hogy az alternatív energiák nem veszik át egyik percől a másikra a főszerepet, hiszen a világot át- és átszövik a már meglévő rendszerek, amelyek az egyes országokat látják el fosszilis energiákkal. Ezeket a rendszereket pedig leszerelni, kiváltani nagyon költséges.

Az is igaz ugyanakkor, hogy ez a rendszer nem környezetbarát, a nagy tankerhajók szennyező anyagokat juttatnak a vizekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!