Gazdaság

2011.05.19. 18:22

Sok bajt okoznak az ágak

Veszprém - Az áramszolgáltató társaság feladata, hogy a balesetek megelőzése és a zavartalan működés biztosítása érdekében a villamos vezetékek közelében megtisztítsa a területeket a magasra növő növényzettől. A jelenleg is zajló aktuális munkákról és a lakossági kötelezettségekről kérdezte lapunk Egyházi Nikolettát, az E.ON győri szóvivőjét.

Németh F. Bernadett

- A gallyazási munkákat minden esetben szakértők végzik, s ennek megkezdése előtt területbejárásra kerül sor, felmérjük, mely fákat kell gallyazni - tájékoztatott a szóvivő. - Az önkormányzatokkal, ingatlantulajdonosokkal minden esetben egyeztetünk még a munka megkezdése előtt. Ha az önkormányzat vagy az ingatlan tulajdonosa akarja, természetesen elvégezheti maga is a gallyazást. Ehhez a biztonságuk érdekében szerelőink biztosítják a feszültségmentes hálózatot. Ha mégsem teszik ezt meg, akkor a mi vállalkozóink fogják a vezetékeket veszélyeztető növényzetet levágni.

 

 

A faanyag a terület tulajdonosát illeti meg, de ha kéri, ennek elszállításáról is intézkedünk. Ha senki nem tartózkodik otthon, akkor a vágás helyén hagyjuk a gallyat. Sokan nem értik meg, hogy a gallyazás mindannyiunk számára fontos: könnyen történhet baleset, ha valaki esőtől nedves fához ér, aminek koronája érintkezik a vezetékkel. Az ilyen fára felmászó, azt megérintő gyermeket is érheti áramütés. És amikor áramkimaradás miatt bosszankodunk, azt is jó, ha tudjuk, az üzemzavarok több mint ötven százalékát az elhanyagolt, gallyazatlan, a villamos vezetékekbe belenőtt növényzet, a viharban leszakadó faágak, kidőlt fák okozzák.

 

 

Az előírások szerint a gallyazás igazából a tulajdonosok feladata lenne: miniszteri rendelet rögzíti ugyanis, hogy az ingatlan tulajdonosa (kezelője) köteles ezt a feladatot rendszeresen elvégezni, ha azok a szabad villanyvezeték biztonsági övezetének a határát elérik. Sőt, már a növényzet telepítésekor figyelembe kell venni, hogy a vezeték biztonsági övezetében tilos olyan fát telepíteni, mely a későbbiekben a vezetéket, s így az üzembiztonságot veszélyezteti. A hálózat biztonsági övezete - feszültségszinttől függően - a vezeték menti sávban egy-öt méterig terjed.

 

Gallyazás lesz a következő településeken:
Balatonfőkajár, Berhida (Berhida-Peremarton), Csajág, Hajmáskér, Királyszentistván, Küngös, Öskü (Öskü-Bántapuszta), Papkeszi, Pétfürdő, Sóly, Várpalota, Inota, Vilonya, Veszprém, Zirc, BalatonkeneseBalatonakarattya, Pápa, Vanyola, Ugod, Tihany, Nyárád, Külsővat, Takácsi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!