Gazdaság

2011.08.24. 08:39

Pincétől egész a padlásig

Veszprém - Hosszú és rögös utat járt be a Vemévszer Építő- és Szerelőipari Kft. az elmúlt két évtizedben. A társaság ez idő alatt folyamatosan fejlődve a megye legnagyobb építőipari vállalatává nőtte ki magát. Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte a Vemévszer Építő- és Szerelőipari Kft., ennek kapcsán beszélgettünk Szűcs István ügyvezető igazgatóval.

Tremmer Tamás

A társaság 1991. július 15-én alakult az egykori Veszprém Megyei Építőipari Vállalat (Vemév) építővezetői gárdájából. Kezdetben csak épületgépészettel foglalkoztak, főleg gázbekötéseket végeztek a megyében. Amikor látszott, hogy ez a tevékenység önállóan hosszú távon nem lehet életképes, bővítették a profilt, nyitottak a generálkivitelezés felé. (A Vemév 1993-as felszámolását követően pedig annak üzletrészét is megvásárolták.)

Az alakulás óta eltelt időszakban a kapacitásuk évente 40-50 százalékkal bővült. A vállalkozás tevékenysége az építőipari kivitelezés teljes vertikumát felöleli, szinte minden építőipari szakmában saját szakembergárdával rendelkeznek. Megrendelőik száma és köre évek óta folyamatosan bővül. Az alkalmazottak kezdeti száma harmincról mára 140-re nőtt. Nagyobb beruházásokon a több mint 50 cégből álló minősített alvállalkozói körnek köszönhetően e létszám kétszeresének is tudnak munkát biztosítani. A Vemévszernek ma már négy kapcsolt vállalkozása van. Az elmúlt időszakban ötmilliárd forintot meghaladó éves árbevételt értek el.

Hogy milyen volt az elmúlt két évtized? E közhelyszerű kérdésre Szűcs István frappáns választ adott: - Az 1991-es megalakulástól ugyanazokat a gazdasági, társadalmi élményeket éltük meg, mint az egész ország. Amennyi jutott az országnak a jóból, a nehézségekből, azt kaptuk mi is - együtt sírtunk, együtt nevettünk.

Az ügyvezető igazgató elárulta, a válságtól jobban megijedtek, mint amit kaptak tőle. Szerencsére ezeket az éveket nagy fájdalom nélkül túlélték. 2008-ban még tele voltak munkával. 2009-ben tízszázalékos visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni, de egy évvel később visszaálltak az eredeti pályára. Az idei évük ugyancsak biztosított, a jövő évi kilátásaik már kevésbé, mondta Szűcs István. Nagyon szűk a piac, erőteljes a verseny, rákényszerülnek, hogy az ország egész területén vállalkozzanak.

Az utóbbi évek sikereként könyvelhető el, hogy időben felkészültek a közbeszerzéssel megszerezhető munkákra, ilyen beruházásokat szép számmal nyertek el. Sajnos ezek száma is visszesett. Saját fejlesztéseikhez ugyancsak sikerrel pályáztak uniós pénzekre, az elmúlt öt évben több pályázaton közel 400 millió forintot nyertek.

A jelenlegi időszakban az építőipari cégek a megmaradásért küzdenek. Nagyon várják a stagnálás végét. Az építőiparnak óriási a húzóereje, nagy a holdudvara, nem véletlenül mondják, hogy ez a gazdaság fokmérője. Ha  elindul a fejlődés, minden alapjuk megvan arra, hogy még nagyobbra nőjenek. Ha a piac igényelné, a jelenlegi gárda 50-60 százalékkal magasabb kapacitásra is képes lenne.


Az elmúlt húszéves "pályafutásuk" csúcsa, hogy generálkivitelezésükben valósult meg az ország egyik legnagyobb multifunkcionális csarnoka, a Veszprém Aréna. "De addig el kellett jutni, hogy ennél a beruházásnál egyáltalán szóba jöhessünk" - tette hozzá rögvest az ügyvezető igazgató. Volt mivel kiérdemelni a bizalmat, referenciáiknak se szeri, se száma, az Észak-Dunántúlon sok rangos nagyberuházás fűződik a nevükhöz. Olyan épületek vannak a "tarsolyukban", mint a szombathelyi hangversenyterem, a pápai termálfürdő, a balatonfüredi sportcsarnok, a füredi városrehabilitáció második üteme, de minden veszprémi iskolarekonstrukciót is ők végeztek. A régió meghatározó kivitelezője a veszprémi cég.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!