Gazdaság

2011.08.31. 05:16

Présben a fuvarozók

Veszprém - Kettős présben kénytelenek dolgozni a fuvarozók, egyrészt folyamatosan nőnek a költségeik, másrészt egyre alacsonyabb árat kapnak a szolgáltatásaikért.

Tremmer Tamás

- Semmivel nem mondható jobbnak az idei év, mint a tavalyi, nagyjából ugyanannyi munkánk van. Ezzel szemben azzal kell számolnunk, hogy a költségeink folyamatosan kúsznak felfele - nyilatkozta lapunknak dr. Peretsényi György, a Persped Kft. ügyvezetője. Idehaza az üzemanyag ára folyamatosan emelkedik. Az év elejétől bevezették a kereskedelmi gázolajat.

Ez olcsóbb tankolást tesz lehetővé, tehát valamelyest javított a helyzetükön, de nem számottevően. Nemzetközi viszonylatban is emelkednek a költségeik, a környező országokban állandóan nőnek az autópálya-matricák árai.

A fuvarozók harapófogóban vannak, fejtette ki dr. Peretsényi György. A többletkiadásokat saját magukon kénytelenek kigazdálkodni, ugyanis a fuvardíjakban mindezt nem tudják érvényesíteni. A megrendelők a nehézségekre, a válságra hivatkozva ragaszkodnak az alacsonyabb díjszabáshoz. Ezt ő meg is érti, de az ő gondjaikat ki érti meg? - kérdezte az ügyvezető.

A Persped számára komoly érvágás az építőipar vissza-esése, hiszen ebből a szegmensből jelentős megrendelést kaptak. Szomorú, hogy az idén sokkal kevesebb munkájuk van, és ma annak sincsen semmi jele, hogy jövőre esetleg fellendül az építőipar. Ezt a kiesést úgy tudták kompenzálni, hogy kevesebb alvállalkozót foglalkoztatnak. Nekik 35 saját kamionjuk van, volt időszak, amikor 50-60 kocsit futtattak alvállalkozókkal, ennek ma csak a töredékét veszik igénybe.

Az ügyvezető érdekes jelenségre is felhívta a figyelmet: ma nagyon sokan keresnek fuvarost az országban. Évekkel ezelőtt a szállítmányozó cégek úgy vadászták a megrendeléseket, ma viszont sorban jönnek a megkeresések. Csakhogy olyan áron akarnak fuvaroztatni, hogy annyiért még az indítókulcsot sem szabad elfordítani az autóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!