Gazdaság

2011.09.12. 18:07

Tej és gyümölcs az iskolákban

Veszprém - Idén már a tavalyi tanév második félévétől és most szeptember elsejétől újra van igény iskolatej igénybevételére, az alsósok gyümölcsöt is kaphatnak.

Varga Ibolya

Az iskolatejprogram keretében  az általános iskolás korosztály, valamint az óvodások,  a szak- és középiskolások kaphatnak napi ellátást. A támogatást az óvodák, általános iskolák, illetve a középfokú intézmények fenntartói igényelhetik, vagyis az önkormányzatok, gesztor önkormányzatok,  intézményfenntartó társulások.

Czapáry Ritától, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Veszprém megyei kirendeltsége vezetőjétől megtudtuk, hogy az iskolatej programban a támogatott termékek köre a tej, az ízesített tejféleségek és az ízesítés nélküli ömlesztett sajt.

Mennyisége a közösségi rendeletnek megfelelően naponta gyermekenként maximálisan 0,25 liter tej - illetve sajt esetében a 0,25 liternek megfelelő mennyiségű termék. Általános követelmény a napi  szállítás, de a fenntartónak lehetősége van a hűtve tárolásra is.

A támogatás igényléséhez a közoktatási intézmény fenntartójának az MVH előzetes jóváhagyásával és a szállítóval kötött szerződéssel kell rendelkeznie. A jóváhagyás és támogatásigénylés egyik feltétele a megfelelő regisztráció. A támogatás pontosan vezetett nyilvántartásokat igényel, amit az MVH adminisztratív módon és helyszíni ellenőrzés keretein belül is vizsgál.  Veszprém megyében 81 fenntartó rendelkezik jóváhagyással, melyből hét igényelt támogatást ebben az évben az első és a második támogatási időszakban is. Ez naponta átlagosan körülbelül 1625 általános iskolás és 125 óvodás 14 ezer 791 liter tejjel történő ellátását jelenti.

Az iskolatej programhoz hasonló az iskolagyümölcs program, melynek célja a hazai gyümölcsfogyasztás növelése és az ifjúság táplálkozási szokásainak javítása. Az általános iskolák első-negyedik osztályos tanulóinak friss zöldséggel, gyümölccsel történő ellátása is lehetséges. A támogatást az elismert zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelők vehetik igénybe, akik legalább egy közoktatási intézménnyel támogatott termék szállításárról megállapodást kötöttek.

Címkék#iskolatej

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!