Gazdaság

2011.09.30. 17:56

Terített asztal az OMÉK-on

Budapest - Sült kolbász, csülök és kürtőskalács ínycsiklandó illata keveredik a Budapesti Vásárközpont pavilonjai között a hat év után újra megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon, az OMÉK-on.

Osváth Sarolta

A magyar agrárium újjáélesztett, immár 75. seregszemléjén több mint négyszáz kiállító mutatkozik be, megteltek a pavilonok, és a 14 ezer négyzetméteres szabad terület is bőven kínál látnivalókat.

A szeptember végi napsütésben várhatóan a fővárosiak és vidékiek ezrei keresik fel naponta az október 2-áig nyitva tartó kiállítást. Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett idei seregszemlének a mottója: "A magyar föld legjava", ennek jegyében gyakorlatilag a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar teljes vertikuma bemutatkozik, az alapanyag- termeléstől a feldolgozott termékekig. Nagy hangsúlyt helyezett a megjelenésre a Vidékfejlesztési Minisztérium is, több száz négyzetméteres standja az A pavilonban ta- lálható. A kiállítás azonban nagyszerű program is, az érdeklődők megismerhetik a ritka és értékes őshonos állatokat és növényeket, a magyar borokat, a legújabb trendeknek megfelelő biotermékeket, a pálinkákat, sőt, a versenyképes hazai mezőgazdasági gépgyártást is. 

Az OMÉK a kiállítók számára kitűnő alkalom az információszerzésre, kapcsolattartásra, esetleg az üzletkötésre is. A Pápai Hús Kft. hagyo- mányos kiállító, prémium termékeit az A pavilonban, a Hússzövetség közös kiállításának keretében mutatja be. Győri Tímea marketingvezető örömmel mutatja a cég legújabb elismeréséről, az OMÉK Élelmiszer Díjról szóló díjat és oklevelet. - Ez már a sokadik a sorban - mondta -, a pápai termékek közül idén már több - a Kőrishegyi sonka, a fűszeres Kőrishegyi sonka, a sült Prágai sonka, a Pápai sült karaj és a hagyományos parasztlapocka elnyerte a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet. A cég a kiállításon számos partnerének látogatását várja, a kötetlen szakmai találkozók, megbeszélések nagyon fontosak ahhoz, hogy gazdasági céljaik megvalósuljanak.

Az idén 80 éves Péti Nitrogénművek Zrt. szintén az A pavilonban, kiemelt helyen, hetven négyzetméteres standon mutatja be a hazai és a nemzetközi piacon jól ismert termékeit. Király József marketing- és szaktanácsadási osztályvezetőtől megtudtuk: az OMÉK jó alkalom arra, hogy felhívják a figyelmet a péti műtrágyák hungarikum mivoltára. Ugyanis egyedülálló, hogy az alapanyagul szolgáló bakonyi dolomit a kalcium mellett magnéziu- mot is tartalmaz, a cég szeretné ezt a versenyelőnyt job- ban kihasználni a nemzetközi piacon.  Mint elmondta, jó évet zárnak idén, és úgy látják, hogy biztatóak jövő évi kilátásaik is, elsősorban annak az üzletpolitikának köszönhetően, hogy a hazai igények ingadozását a környező országok piacain való értékesítéssel ellensúlyozzák.

A pápai Böllér Kft. az AMC Kiváló Magyar Élelmiszerek közös standjára kapott meghívást, nem véletlenül. Magyaros ízesítésű fűszerkeverékei több éve kiérdemelték ezt a minősítést. Taskó Péter, a cég képviselője úgy véli, az OMÉK fontos fóruma az élelmiszeriparnak, emellett kedvező, hogy a passzázson árusítani is tudják a termékeiket, így az ország minden részéből érkező vásárlók megismerhetik újdonságaikat.

A G pavilont idén a hazai borászatok foglalják el, kóstolóra is nyílik lehetőség.

 

A közép-dunántúli régió Leader helyi akciócsoportjainak kollektív kiállításán találkoztunk a tihanyi, levendula ízesítéssel készülő lekvárokkal. A különlegességet a Régi idők udvara vendéglő üzemeltetője mutatta be az OMÉK-on. A több mint tízféle lekvárt süteményekhez és sültek mellé is ajánlják.

Címkék#OMÉK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!