Gazdaság

2011.10.10. 05:09

Betakarítják a kukoricát

Megyei körkép - A száraz időjárásnak köszönhetően viszonylag kevés szárítás után a magtárakba lehetett tárolni az eddig begyűjtött kukoricatermést.

Varga Ibolya

A hozamok jelentősen eltérnek a megye különböző pontjain - állítja Sipőcz István, a Balatonkenesei Egyetértés Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke, a Gabonatermesztők Országos Választmánya tagja. Pápa környékén vannak olyan részek is, amelyekről hektáronként 10 tonna termést takarítottak be, de olyan is akad, ahol csak négy tonna termett.

A silózást már mindenütt befejezték, legfeljebb a Magas-Bakonyban tart a vége felé ez a munka. Várpalota környékén szakaszosan végzik a takarmánykukorica betakarítását, mert elfogyott a tavalyi termés és egyből az állatoknak adják. Balatonfőkajáron a termés egy részét Ausztriában és Szabadegyházán értékesítik, ahol szeszt főznek belőle.

Balatonkenesén ebben az évben is értékesítenek étkezési célra kukoricát, ezekből a fajtákból hektáronként 7,5 tonnát takarítottak be. Összességében elmondható, hogy a megyében jó közepes idén az átlagtermés kukoricából.

A pénteken beköszöntött csapadékos, hidegebb idő hátráltathatja a betakarítást és megemelheti a szárítási költségeket is. A termelők gondja, hogy a másodvetésű kukoricákban nem sikerült a szárazság miatt a gyomirtás. Az igazi bánatuk azonban az, hogy csökken az állatállomány, ezért takarmányra, silóra és kukoricára egyaránt kisebb az igény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!