Gazdaság

2011.12.29. 16:53

A nagyoknak jó a bizonyítványuk

Megyei körkép - Megyénk gazdasági életében nem képviselnek nagy részarányt az élelmiszeripari cégek, de ezek mindegyikének jó a munkavédelmi bizonyítványa.

Tremmer Tamás

Az élelmiszeripari cégek  közül sokan országosan is a szegmens zászlóshajói, gondoljunk csak a Pápai Húsra, a Haribóra, a Veszprémtejre, vagy az Algida jégkrémgyárra. Ezeken a helyeken adnak a munkavédelemre, mindent megtesznek a veszélyes helyzetek kialakulásának megelőzésére. Troják Lászlóval, a Veszprém Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervének megbízott vezetőjével az egyes vállalatok munkabiztonságáról váltottunk szót.

Kékkúton zárt technológiával történik az ásványvizek palackozása. Az emberek fizikálisan nem avatkoznak be, számítógépen vezérlik a folyamatokat. Munkabalesetek nem jellemzőek erre a területre. A munkavállalók veszélyeztetése szinte kizárólag karbantartás során következhet be.

A Pápai Húsnál is az átlagosnál jobbnak mondható a munkavédelem színvonala. A munkáltató ezirányú elkötelezettsége is tapasztalható. A munkabalesetek száma csökkenő tendenciát mutat. Az egyéni védőeszközökkel a munkavállalók el vannak látva, azokat használják is. Ennek ellenére előfordulnak kisebb munkabalesetek. A munkáltatónak annak ellenére sikerült csökkenteni a balesetek számát, hogy jelentős számú gépjárművel, saját maga végzi a termékek kiszállítását, hiszen mind a közúti közlekedés, mint a rakodás kockázatot súlyosbító tényező.



Az Unilever veszprémi jégkrémgyárában értelemszerűen a hideg okozhat veszélyeztetést. Nagy hűtőkamráik vannak, a bent tartózkodóknak a hideg elleni védelméről kell gondoskodni. Fontos előírás, hogy a fagyasztó kamrák ajtajai belülről is nyithatók legyenek, ha valami nem várt esemény történik, lehessen menekülni. A munkabalesetek alapvetően azért következnek be, mert nedves fémfelületeken kell járniuk. Figyelmetlenség miatt előfordul néhányszor egy-egy elcsúszás, ebből adódóan megüti magát a dolgozó és sérülése keletkezik. A cégnél munkaerő-kölcsönzés keretében is dolgozik néhány ember, alapvetően velük történnek a balesetek.

A Haribóról annyit lehet elmondani, hogy a méretéhez képest viszonylag alacsony létszámmal dolgozik, modern gépsorokon. A munkavédelmi felügyelőség részéről intézkedés évek óta nem volt indokolt.

A Veszprémtej tevékenysége visszaszorult, a létszámuk is esett az elmúlt években. Innen évente mindössze három-négy baleseti jegyzőkönyvet érkezik a felügyelőségre, ezek szinte kizárólag elcsúszásból eredő sérülésekről szólnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!