Gazdaság

2011.12.30. 06:52

Jövőre megszűnik a regisztrációs jegy, drágul az ivóvíz és az élelem is

Veszprém - Január elsejétől gyakorlatilag mindennek nő az ára, minimum az adóváltozás mértékével.

Varga Ibolya

A hatályos szabályozásban rögzített helyközi közösségi közlekedési díjtételek az általános forgalmi adót is tartalmazzák. A jegy- és bérletárak, pótdíjak változatlan szinten tartása esetén az általános forgalmi adó (áfa) kulcsának 25-ről 27 százalékra  való növekedésével a vasúti és autóbuszos közszolgáltatók nettó bevétele csökkenne. Ennek elkerülése érdekében szükséges a díjtételek kismértékű kiigazítása. A tarifák csak az adóváltozással indokolt mértékben, átlagosan mintegy 1,6 százalékkal emelkednek.


Drágul az ivóvíz és az élelem is


A szociálpolitikai alapon díjmentesen utazókat (például a hat  év alattiak, 65 év felettieket) 2010 márciusától regisztrációs jegy váltására kötelezték a helyközi közösségi közlekedésben. A regisztrációs jegyre alapozott statisztikák, a díjmentes utazásokkal kapcsolatos felmérések elkészültek, a rendszer további fenntartása ezért nem indokolt. A jegytípus kiadása  január elsején megszűnik, a szolgáltatók ezzel évi több százmillió forint kiadástól mentesülnek. A pontos utasforgalmi adatfelmérést a középtávon bevezetni tervezett, korszerű e-ticketing rendszer minden más megoldásnál hatékonyabban segítheti majd. A helyi közlekedési tarifák is  emelkednek, minimálisan 5,8 százalékkal.

Az ivóvízért és a csatornaszolgáltatásért is többet kell majd fizetnünk. Eltérő lehet az emelkedés mértéke a közületi és a lakosssági fogyasztóknak. Várpalotán például az ivóvízért a vállalkozások 7,8, a magánszemélyek három százalékkal fizetnek majd többet. A szennyvíz csatorna szolgáltatás díja pedig a közületeknek 6,9 szaázalékkal, a lakosságnak 2,5 százalékkal emelkedik.

Az élelmiszerek többségének ára  is emelkedni fog, valószínűleg az adóváltozás nagyságánál nagyobb mértékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!