Gazdaság

2011.12.07. 14:38

Start munkaprogram: 200 ezer új munkahely

Várpalota - Mintegy 200 ezer embernek adhat munkát a januárban induló Start munkaprogramban az állam, közölte várpalotai látogatását Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium politikai államtitkára.

Szabó Péter Dániel

- A kormány egyik alapvető vállalása volt a munkahelyteremtés, s ennek szellemében indul el a Start munkaprogram. Beindítását az is indokolja, hogy nagyon sokan részesülnek a 28 ezer forintos jövedelempótló támogatásban, ám nem dolgoznak. A 2012-es évben 200 ezer ilyen jellegű támogatásban részesülő honfitársunk kap munkát a program keretében, ám a fizetés magasabb lesz, nettó 48 ezer forintos bért kapnak majd - mondta el a Thuri-várban tartott sajtótájékoztatón az államtitkár.

Talabér Márta országgyűlési képviselő, a település polgármestere hozzátette, rengeteg embert szinte újra meg kell tanítani dolgozni, s olyan, lehetőleg piacképes szaktudást adni nekik, amelynek birtokában jó eséllyel indulhatnak el a munkaerőpiacon is.

- Szomorúan hallottam, hogy például Várpalotán is voltak olyanok, akik nem kívántak élni a közmunka-program adta lehetőségekkel, s ezért jövőre nem fognak ellátást kapni.

A Napló kérdésére Halász János elmondta, az önkormányzatokon és nagy állami programokon keresztül kínálnak majd munkát a jövedelempótló támogatásban részesülőknek.

- A program legfontosabb üzenete, hogy megéri dolgozni, hiszen nem néhány ezer forinttal kapnak csak többet azok, akik munkát vállalnak - mondta el az államtitkár, aki hangsúlyozta, ebben az évben elindult az ország megújítása. "Azokat a törvényeket fogadtuk és fogadjuk el, amelyek a nagy ellátórendszerek átalakítását segítik. Ezeken a törvényi alapokra támaszkodva működhet úgy 2012-ben az ország, hogy az európai válságzónától is el tudjon rugaszkodni."

Halász János egyébként látogatást tett a felújítás előtt álló Gál Gyula Városi Sportcsarnokban is, valamint megtekintette az idén átadott Thuri-várat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!