Gazdaság

2012.01.03. 20:32

Befagynak a keresetek

Megyei körkép - A 2012-es év a nettó keresetek csökkenésének, de legjobb esetben is befagyasztásának éve lesz, előre látható, hogy jelentős mértékű reálkereset-veszteséggel kell számolniuk a munkavállalóknak.

Tremmer Tamás

Ez áll a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének a napokban kiadott állásfoglalásában. A dokumentum tartalmazza: a tavalyi, várhatóan 2,8 százalékos termelékenységjavulás után idén a válságjelenségek és a követhetetlen, kapkodó gazdaságpolitika ellenére a munka termelékenysége mintegy 1,5 százalékkal nő. A javuló hatékonyság mellett a munkavállalók az elhibázott adókoncepció következtében a folyamat vesztesei lesznek, a várható nettó keresetcsökkenésük az adójóváírás megszüntetésének, valamint az egyszázalékos járulékemelésnek a következménye. Ezeket a változásokat a szakszervezeti konföderáció mindvégig ellenezte.

Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa hangsúlyozza: az, hogy senki nem járhat rosszabbul, azt jelenti, hogy nem csökkenhet idehaza a munkavállalók keresete, sem a béren kívüli juttatásaik nettó értéke. Az elvonásokat kompenzáló bérnövekedésnek havonta és személyre számítva kell teljesülnie. A munkavállalók és a közvélemény számára is világossá kell tenni: a 93 ezer forintos minimálbér, a 108 ezer forintos bérminimum és a havi 216 805 forintig elvárt bér jelentős bérköltségemelést jelent a gazdaságnak, de semmilyen emelkedést nem jelent a bérből élőknek.

A Szövetségi Tanács egyértelmű álláspontja, hogy a keletkező veszteségeket kompenzálni teljes mértékben a költségvetésből kell. Ezzel szemben a kormány tervei szerint a kompenzáció forrásainak jelentős részét a munkáltatóknak kell biztosítani, ami előrevetíti, hogy az alacsony jövedelmezőségű ágazatokban nem lesz teljes körű a kompenzáció, újra megjelennek a színlelt részmunkaidők, és elbocsátásokra is sor kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!