Gazdaság

2012.01.23. 08:50

Pluszszolgáltatást ad a kötelező regisztrációért

Veszprém - A kamara pluszszolgáltatásokkal tesz különbséget a tagok és a regisztráltak között, amihez még a tavalyi tagdíjakat is megfelezték. Érdemes tagnak maradni.

Tremmer Tamás

A kamarai törvény módosítása nyomán a hazánkban bejegyzett cégek és egyéni vállalkozások számára januártól bevezették a kötelező kamarai regisztrációt. (Ez alól kivételt képeznek a mezőgazdasági tevékenységet folytatók, de nem kaptak felmentést a szakmai kamarákhoz tartozó orvosok, építészek és a többi.) A döntés a kormány azon belátásán alapul, hogy a gazdaságról tisztázott adatsorokkal kell rendelkezni, nyilatkozta lapunknak dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) elnöke.

A regisztrációt február végéig minden vállalkozás esetében kezdeményezni kell - a kamarai tagnak éppen úgy, mint a bő egy éve regisztrált építőipari vállalkozásoknak! Az évi ötezer forintos regisztrációs díj megfizetésének március 31-ig kell eleget tenni. A kamara visszaigazolást csak akkor küld, ha a regisztrációs díj befizetése megtörtént. Amennyiben a vállalkozás nem tesz eleget határidőre a kötelezettségének, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adó módjára behajtja.

Miért van szükség minderre? - kérdeztük. Hazánkban nagyon sok vállalkozás csak papíron létezik. Ezt bizonyítja, hogy a bejegyzett vállalkozásoknak mindössze kétharmada ad be mérleget. A regisztráció ki fogja szűrni a nem működőket, ami segíti a tisztánlátást, a gazdaság tisztulását. A megyénkben bejegyzett 36 ezer vállalkozás közül a VKIK-nál is mindössze 26 ezer bejelentkezésére számítanak.

A kamarai elnök kifejtette, a kötelező regisztrációért szolgáltatás jár. A törvény nevesíti a tanácsadást (gazdasági, pénzügyi, adózási), az üzleti partnerkeresést) bel- és külföldön), valamint a pályázatfigyelést. A kamara a birtokában lévő adatállománnyal általános gazdaságszervezési feladatokat köteles teljesíteni, illetve a kormány rendelkezésére állni különféle gazdaságelemző munkákkal.

A jogszabály módosításával a kamarának azt kellett végiggondolnia, az eddigi tagdíjak mennyire teszik vonzóvá a jövőbeni tagságot. A január közepi küldöttgyűlésen ezért úgy döntöttek, nagyjából megfelezik a tagdíjakat, belátva azt is, hogy a kamara működéséhez szükséges források a regisztrációs díjból rendelkezésükre állnak. A csökkentéssel azt kívánták jelezni, hogy a szervezet nem tőkefelhalmozó szerepre tör! A kamara a bevételeit részben a regisztrációhoz társított szolgáltatásokra, másrészt pedig a tagi körnek nyújtott pluszszolgáltatásokra kívánja fordítani.

A kamarai tagokhoz minél közelebb kívánnak kerülni, hogy helyben biztosítsanak olyan konkrét szolgáltatásokat, amelyeket eddig csak a megyeszékhelyen vehettek igénybe. E stratégia mentén vidéki irodahálózat kiépítésébe kezdenek, júliusban Ajkán, októberben pedig Pápán nyitnak irodát.

A kisvállalkozók számára a tagdíj 15 ezer forint, amiből a regisztrációs díj levonható. A tízezer forint kevesebb, mint egy üzleti vacsora ára. Ha másként nézzük: ez az összeg akár egy, a vállalkozás számára hasznos rendezvényen szerzett információk, ismeretek alapján megtérülhet.

 

Ellátogattak a Suzukihoz és az Audihoz

Tagjaik számára a kamara  a jövőben is kínálja bevált szolgáltatásait, de erősítik ezek színvonalát. Megkeresik azokat az ágazati, az ágazaton belüli részérdekeiben azonos csoportokat, amelyeknek a kis csoportos igényekhez igazított szolgáltatást tudnak kínálni. Erre klubok, szakmai klaszterek működtetésével eddig is volt példa. Dr. Markovszky György elnök megemlítette ezek hasznosságát: a beszállítói klub tagjai eljutottak a Suzukiba, az Audihoz, a közeljövőben pedig mennek az Opelhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!