Gazdaság

2012.02.02. 20:09

Herenden leszavazták az építményadót

Herend - Továbbra sem született döntés az építményadó bevezetéséről, amitől a hosszú távú pénzügyi stabilitás megteremtését várták a város vezetői.

Győrffy Árpád

A képviselő-testület egy évvel ezelőtt döntött arról, hogy az önkormányzat működését rövid távon is egyre inkább ellehetetlenítő hitelállományt kötvénykibocsátással alakítja át kezelhető kötelezettséggé. Az ezzel együtt kötelezően megvalósítandó intézkedések között dolgozták ki több más lépés mellett a vállalkozókat terhelő építményadót. Mivel a javaslat nem kapott többséget, az elmúlt évben egyes területek kemény megszorításán túl mindenhol visszafogottan működhettek.

Vajai László polgármester kedden ismét a testület elé terjesztette az 500 forintos négyzetméterenkénti díjjal számoló javaslatot. A március 1-jétől tervezett adó éves szinten 28,5 millió forint bevételt jelentene, meghatározó része a Herendi Porcelánmanufaktúrát terhelné.

A javaslatot a polgármester mellett dr. Pfundné dr. Altai Elvira alpolgármester és Kaphegyiné Szabó Mária képviselő támogatta. Mindhárman függetlenként kerültek a testületbe.

Nem tartotta elfogadhatónak az adó bevezetését a Fidesz-KDNP jelöltjeként megválasztott dr. Csetényi Tünde és Jánszky Lajos László. Mint az utóbbi elmondta, inkább új vállalkozásokat kellene a városba csalogatni, támogatni kellene a meglévőket, és az önkormányzat tulajdonában lévő területeket kellene jó áron eladni. Ezekben egyébként mindenki egyetértett vele.

Nem támogatta az adó bevezetését a formailag függetlenként választott, de a porcelánmanufaktúra kollektívájának elvárásait követő két porcelángyári dolgozó, Wolffné Eckert Gyöngyi és Szesztay László sem. Ugyanakkor azt is elmondták, hogy akár a képviselőségről való lemondást is megfontolják, ha a gyári elvárásokat a város érdekeivel nem tudják összhangba hozni.

Az építményadó kiesése miatt várhatóan máshonnan kell forrást teremtenie a herendi önkormányzatnak.

 

Támogatják az újrahasznosító üzemet

A keddi ülésen a képviselők egyhangúlag támogatták, hogy egy, a Csatári Plast Kft. érdekeltségi körébe tartozó vállalkozás Herend-Bányatelepen, a Herendi Majolikagyár Kft. tulajdonát képező ipari övezetbe sorolt területen háztartási műanyaghulladék-újrahasznosító üzemet hozzon létre 100 millió forintot meghaladó fejlesztéssel. A beruházók szerint a 40 munkahellyel induló üzem tervezett tevékenysége nem veszélyes a környezetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!