Gazdaság

2012.03.19. 17:52

Izgalmas kalandra hívnak

Megyei körkép - A hazai ökoturizmus fellendítésében kiemelt feladat hárul a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságra, hiszen területükön számtalan kalandra hívogató hely van.

Tremmer Tamás

Az ökoturizmus fellendítése érdekében a napokban stratégiai megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Magyar Turizmus (MT) Zrt. Az együttműködés célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a nemzeti parki turizmust. A dokumentumot Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Horváth Gergely, az MT Zrt. vezérigazgatója írta alá az Utazás nemzetközi idegenforgalmi kiállításon.

Magyarországon több mint 550 ökoturisztikai létesítmény működik, hazánk tíz nemzeti parkja országszerte összesen 27 látogatóközpontot, 47 bemutatóhelyet és 148 tanösvényt működtet. Tavaly két különleges látogatóközponttal: a tihanyi Levendula Házzal és a mohácsi történelmi emlékhellyel bővült a kínálat. Idén pedig egy Magyarországon egyedülálló élménycentrumot, a Pannon Csillagdát adják át Bakonybélben.

A hazai ökoturizmus fellendítésében kiemelt feladat hárul a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságra, hiszen területükön számtalan kalandra hívogató hely van. A természeti értékek iránt érdeklődők megszelídült vulkánokat hódíthatnak meg a Tapolcai-medencében, illatos levendulamezőn sétálhatnak a Tihanyi-félszigeten, óriási kősziklát mozdíthatnak meg a szentbékkállai kőtengerben, bivalyokat simogathatnak és madárlesre indulhatnak a Kis-Balatonnál, végigkúszhatják a Csodabogyós-barlang izgalmas járatait Balatonedericsen. A megállapodással a két szervezet továbbra is a hazai turizmus fellendítését, kiemelten a nemzeti parki ökoturizmus szakmai színvonalának növelését tűzte ki célul. Folytatódnak az olyan sikeres közönségrendezvények, mint például a magyar nemzeti parkok hete. Az izgalmas kalandtúrákban, családi programokban gazdag rendezvény - amely idén június 15-e és 24-e között várja a látogatókat - évről évre egyre több embert mozgat meg és ismerteti meg velük hazánk védett természeti területeit, értékeit.


Ötödével nőtt a parkok látogatottsága

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. már öt éve szorosan együttműködik egymással, melynek köszönhetően évről évre egyre többen ismerik meg természeti kincseinket. 2007 óta mintegy 20 százalékkal emelkedett a nemzeti parki bemutatóhelyek látogatottsága. A nemzeti parkok tavaly közel 1,3 millió embert vonzottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!