Gazdaság

2012.03.12. 08:18

Lesz-e húsipari bérkompenzáció?

Megyei körkép - Az elvárt béremelést, bérkompenzációt a húsipari vállalkozások jelentős része nem tudja végrehajtani, állítja közleményében a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ).

Tremmer Tamás

A szakszervezet a 2012. évi adóváltozások hatálybalépése után szerzett tapasztalatait ismertetve állt ki a nyilvánosság elé. Sok húsipari munkavállaló nettó bére több ezer forinttal csökkent január 1-jétől.

A HDSZ fontosnak tartja  mivel a kompenzáció a várható inflációt nem ellentételezi , hogy kezdődjenek tárgyalások a reálbér megőrzését biztosító jövedelemnövelésről. A dolgozók attól félnek, hogy a munkáltató felmondja a kollektív szerződést, vagy olyan változtatásokat kezdeményez, ami további  jövedelemcsökkenést okoz.


Megyénk legnagyobb húsipari vállalatánál, a Pápai Hús 1913  Kft.-nél  végrehajtották a bérkompenzációt. Gondoskodtak róla, hogy egyetlen alkalmazottjuk se vigyen haza kevesebb bért, mint tavaly - tájékoztatott Politzer József. Mindemellett a cafeteria összege sem változott, tette hozzá az ügyvezető igazgató. Ezek az intézkedések havi 15 millió forintos pluszkiadást jelentenek a vállalatnak.

Mint ismeretes, az adójóváírás megszüntetése miatt 2012-ben legalább 216 805 forint bruttó kereset szükséges ahhoz, hogy a nettó jövedelem ne legyen kevesebb, mint 2011-ben. Aki rosszul jár, azt bérkompenzáció illeti meg. Amennyiben a munkáltatók végrehajtottak legalább ötszázalékos béremelést, az állam  meghatározott feltételek mellett - az efölötti részt kompenzálja a szociális hozzájárulási adóban. Amelyik munkáltatók öt százalékot sem képesek emelni, azok számára 21 milliárdos keretet hozott létre a kormány, innen pályázat útján lehet pénzt kivenni bérre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!