Gazdaság

2012.03.22. 08:02

Összefogásé a jövő

Köveskál - Egy TDM egyesület létrehozásában látják a hatékony együttműködés lehetséges keretét a térség turizmusának fellendítésére a Révfülöp környéki és Káli-medencei falvakban működő vállalkozások, önkormányzatok, derült ki egy kedd esti fórumon.

Győrffy Árpád

A tíz éve alakult Vállalkozók Révfülöpi Egyesületének (VRE) tagjai arra a felismerésre jutottak, hogy csak akkor tudnak továbblépni, ha mind létszámban, mind területben kiterjesztik tevékenységüket, mondta el Varga György ügyvivő elnök. Nem utolsó sorban az is közrejátszott a döntésükben, hogy a Balaton északi partján ez a térség maradt meg egyedüli fehér foltként, ahol még nem működik TDM szervezet, miközben mostanában a központi támogatásokat is ezekre építve adják.


Miután a javaslat támogatásra talált több önkormányzatnál és szélesebb vállalkozói körben, a VRE tagjai úgy döntöttek, saját szervezetük térségi turisztikai szervezetté alakításával segítik a folyamatot. A keddi fórumot is az átalakulás előkészítésére, új tagok toborzására hívták össze. Már működő helyi és térségi TDM szervezetek képviselői beszéltek tapasztalataikról. Az érdeklődés kisebb volt a vártnál, de ez nem szegte kedvét a szervezőknek. Mint Székely Szabolcs, a VRE ügyvivő titkára elmondta, a március 27-én Kővágóörsön sorra kerülő átalakuló közgyűlésre elkészítették az új alapszabály tervezetét. Kidolgoztak egy javaslatot a tagdíjakra is. 

Tagdíjból és kurtaxából finanszíroznák

Tagdíjként az önkormányzatok 100 lakosonként 12 ezer forintot fizetnének. Ez lenne a magánszemélyek, vállalkozók legkisebb tagdíja is. Az önkormányzatoknál ezt növelné a beszedett idegenforgalmi adó (kurtaxa) és a hozzá kapott támogatás öt százaléka. A vállalkozói tagdíj mértéke a férőhelyek számától vagy a cég bevételeitől is függne. Az egyesület a pénzt közös marketingre, fejlesztésekre és a szervezőként, információs szolgálatként működő munkaszervezetre költené.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!