Gazdaság

2012.03.09. 05:42

Százezernél több az ügyfél az adóhivatalban

Veszprém - A tavalyi év első napján létrejött Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyéves munkájáról tartottak tájékoztatást a napokban, melyből az adózási részről szólunk.

Varga Ibolya

Dégi Zoltán, a NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága igazgatója ismertette az adózási adatokat.  Az illetékességi körükbe tartozó adózók tavaly  112,7 milliárd forinttal járultak hozzá a központi költségvetés bevételihez, ami 20,8 millió forinttal több az egy évvel korábbinál. A megye ezzel az országos bevételek 1,5 százalékát adta. A jövedelemhez kapcsolható adók megyénkben a bevételek 74,4 százalékát tették ki, kilenc százalékkal emelkedtek. Ebből a nettó személyi jövedelemadó 20,8 milliárd forintot képviselt, ami 13 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. Az általános forgalmi adónál (áfa)  a befizetések 11,8 százalékkal, a visszaigénylések  35,2 százalékkal emelkedtek. A nettó áfa 11,4 százalékos visszaesés mellett 16,7 milliárd forintot tett ki megyénkben.
 
A társasági adó 4,35 milliárd forintos nettó bevétele négy  százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A befizetések visszaesése meghaladta a 1,5 százalékot, a kiutalás ugyanakkor négy százalékkal emelkedett. A Veszprém megyei nettó adóteljesítmény 23 százalékos növekedése 112,7 milliárd forint bevételt eredményezett. A megyei adóigazgatóság ellenőrzési, végrehajtási és szankcionálási tevékenységével 10,6 milliárd forintot juttatott a központi költségvetésbe, amiből 9,4 milliárd forint,  88,6 százalék a végrehajtásokból eredt. 


 
A megye ügyfélszolgálatait tavaly 103 ezer adózó kereste fel személyesen, számuk 4,8 százalékkal nőtt az előző évihez.  Megyénkben tavaly december végén - 3,4 százalékos emelkedés folytán - 53,4 ezer adóalany folytatott tevékenységet, az országban nyilvántartott, működő adózók 3,14 százaléka. Ezen belül a megyei átlagnál dinamikusabban emelkedő önálló tevékenységet folytató magánszemélyek 35,7 százalékos aránya volt a legmagasabb.  Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozók száma kéttizeddel csökkent az év végén.
 


Két és félmillió ügyiratot dolgoztak fel

Veszprém megyében tavaly  2 521 680 ügyiratot kezeltek, ebből az önellenőrzésekkel és helyesbítő bevallásokkal együtt több mint 651 ezer bevallás elektronikus úton érkezett.  A 2010. évről számot adó személyi jövedelemadó bevallások száma összesen 166 436 volt. Újdonságot jelentett a csökkentett adattartalmú bevallás benyújtásának lehetősége, amely átláthatóbb, és kitöltése egyszerűbb. Ennek köszönhetően népszerű volt az adózók körében, közel 93 ezren választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!