Gazdaság

2012.04.24. 15:50

A gazdasági szabadságharc buktatói

Veszprém – Orbán Viktor súlyos örökséget kapott ugyan Bajnaitól, de nagyjából stabil állapotban volt a gazdaság. A szabadságharcos politikával pedig nem jutottunk előbbre.

Tremmer Tamás

Mindez a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos gazdasági fórumán hangzott el, amit ezúttal a Hotel Gizellában rendeztek. A fórum házigazdája, dr. Markovszky György azt mondta, a vállalkozások egyre rosszabbodó pozícióval kénytelenek szembesülni. Ez annak tükrében különösen szomorú, hogy a két évvel ezelőtti kormányváltás nyomán jelentős javulást vártak.

A magyar gazdaság helyzetét, kilátásait dr. Mellár Tamás egyetemi tanár boncolgatta. Úgy vélte, a szabadságharcos gazdaságpolitika nem nyerhető meg. Kis, nyitott ország vagyunk, jelentős deviza-adóssággal, gyenge versenyképességű hazai vállalkozásokkal. Az elmúlt hónapok megmutatták, hogy az adósságcsökkentési erőfeszítéseket a nemzetközi piacok semmissé tették. Hiába államosították a magánynyugdíj-pénztárakat, a gyengülő forintárfolyam miatt mintha mi sem történt volna. A kilátásaink továbbra sem jók, az idei évre a kormánnyal ellentétben gazdasági visszaesést prognosztizált.

A vállalkozások egyik kitörési útja az export lehet. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnökhelyettese, dr. Kerekes György a kis és középvállalkozóknak szóló támogatási lehetőségekről adott átfogó tájékoztatást.

 

Ha január-februárban kérdezték volna arról dr. Mellár Tamást, lesz-e IMF, EU megállapodás, határozottan rávágta volna az igent. Ha ma kapná meg ugyanezt a kérdést, ebben a bizonytalan légkörben nem tudna határozott választ adni. Inkább a nemet mondaná, mint az igent. Tavaly januárban még gyorsan tető alá lehetett volna hozni a megállapodást, a kormány azonban nyáron folytatta szabadságharcos gazdaságpolitikát. Ez év januárban kínos levélváltás történt Orbán és Barroso között, ami nem használt az ügynek. A Széll Kálmán Terv 2-őt a kényszer szülte, nagyon sok a buktatója és főleg a lakosságot sújtja. Szerinte más típusú stratégiára és taktikára van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!