Gazdaság

2012.04.23. 16:08

Csekély összegű bérkompenzáció

Veszprém - Április elején megjelent az a kormányrendelet, aminek alapján az a munkáltató, amelyik az elvárt béremelést nem tudja saját erejéből maradéktalanul végrehajtani, állami támogatást vehet igénybe.

Varga Ibolya

A támogatást, amely az idei évi elvárt béremelésből a munkáltatókra háruló öt százalékból annak legfeljebb három százalékpontjáig terjedhet, szigorú feltételek mellett pályázatban lehet igényelni. Paragi Márton, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) tanácsosa tájékoztatása szerint a mezőgazdaságban az átlagos bruttó bér 147 500 forint volt 2011-ben, ami több mint 25 százalékkal marad el a nemzetgazdasági átlagtól. Így valóban nagy szükség lenne a támogatásra. Különösen annak fényében, hogy a mezőgazdaság a munkanélküliséggel küzdő vidéki térségekben a legjelentősebb a leghátrányosabb térségekben pedig az önkormányzat mellett sok esetben az egyedüli munkaadó.

A mezőgazdasági munkaadók azonban gyakorlatilag nem tudnak élni a bérkompenzáció lehetőségével, mivel a lehetőséget úgynevezett csekély összegű, idegen kifejezéssel "de minimis" támogatásként hirdették meg. Ez valóban csekély összegű, mivel a mezőgazdasági vállalkozások legfeljebb 7500 euró (alig több mint kétmillió forint), míg az egyéb vállalkozások maximum 200 ezer euró (több mint ötvenmillió forint) támogatást vehetnek igénybe hároméves időszakonként. Az összeg alapján is látszik, hogy a mezőgazdasági foglalkoztatókat egyértelműen hátrányos megkülönböztetés éri. Ráadásul a legtöbb mezőgazdasági vállalkozás már kimerítette ezt a hároméves keretet, mivel számos, a működésükhöz elengedhetetlen támogatást eddig ilyen címen hirdettek meg. Mindeközben az agrármunkaadókat a foglalkoztatás kapcsán ugyanakkora költségek terhelik, mint bármelyik más munkaadót. Azaz ugyanúgy fizetniük kell a bruttó bér 28,5 százalékára rúgó közterheket, és az elvárt béremelést is végre kell hajtaniuk.

A meghirdetett állami támogatás a "de minimis" korlát miatt egy mezőgazdasági munkaadónál legfeljebb tíz munkavállaló elvárt béremelésével kapcsolatos kompenzációjára elegendő, miközben a nem mezőgazdasági vállalkozások esetében a támogatás 220 foglalkoztatott bérkompenzálását teszi lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!