Gazdaság

2012.04.21. 06:41

Mélyponton a vásárlóerő

Megyei körkép - A fogyasztói várakozások ugyan javultak, de a kereskedelem számára nem kecsegtet túl sok jóval a tény, miszerint a vásárlási hajlandóság a valaha mért legalacsonyabb szintre süllyedt az első három hónapban.

Tremmer Tamás

Lényegében változatlanok a munkanélküliségre vonatkozó és inflációs várakozások; a többség úgy gondolja, családjának reáljövedelme idén csökkenhet. A komplex fogyasztói bizalom index (FBI) értéke az év végi tendenciát megtörve, 2012 első negyedévében közel 8 pontnyit emelkedett és jelenleg 125,3 ponton áll. A fogyasztói várakozások index (FVI) esetében is emelkedés figyelhető meg az év első három hónapjában: az index csaknem 30 ponttal 148,8 pontra nőtt. E növekedés oka, hogy javult mind a háztartások várt pénzügyi helyzetének, mind az ország várt gazdasági helyzetének megítélése, utóbbi esetében különösen a rövid távú, vagyis 12 hónapra vonatkozó várakozások javultak nagyobb mértékben.

A vásárlási hajlandóság index (VHI) január-március időszakban utoljára a tavalyi év elején látott mértékben - 16 ponttal - csökkent és  99,2 ponton állt meg 2012 márciusában. "Ez a valaha mért legalacsonyabb érték, és a kereskedelem szempontjából nem feltétlenül biztató" - hívta fel a figyelmet Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója.

"A három index időben egymáshoz viszonyított alakulását tekintve szembeötlő a fogyasztói várakozások és a vásárlási hajlandóság egymástól való elválása; a vonatkozó indexértékek egyfajta ollóként való kinyílása az aktuális negyedévben" - mutatott rá a szakember a jelenségre.

A munkanélküliség alakulásával kapcsolatos vélekedések 2012 márciusában hasonló képet mutatnak, mint az előző negyedévben: a lakosság 51 százaléka a munkanélküliség további növekedésétől tart, míg korábban 54 százalékuk vélekedett hasonlóképpen. Lényegében az inflációs várakozások sem térnek el az előző negyedévben mért eredményektől, mert a lakosság túlnyomó része továbbra is az árak emelkedésére számít. A válaszadók átlagosan kilencszázalékos növekedést várnak az elkövetkező 12 hónapban.

 

Rosszul alakul a családok jövedelme

A családok reáljövedelmére vonatkozó várakozások továbbra is kedvezőtlenek: a megkérdezettek 66 százaléka reáljövedelme csökkenésétől tart. A lakosság 21 százaléka úgy gondolja, most nem alkalmas az idő hitelfelvételre, 75 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy soha nem venne fel hitelt (ez az arány az előző időszakban 71 százalékot tett ki).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!