Gazdaság

2012.04.18. 10:46

Nincs meglepetés az IMF-előrejelzésben az elemzők szerint

Nem lepte meg az elemzőket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzése, az MTI által megkérdezett szakértők szerint megállapodik a kormány, az unió és az IMF, ami növeli majd az ország iránti bizalmat, s alapkamat csökkentést is lehetővé tesz még az idén.

MTI

A kedden közzétett jelentés szerint az idén nulla százalékos gazdasági növekedést, azaz stagnálást vár Magyarországon az IMF, jövőre pedig 1,8 százalékos növekedést jósol. Az IMF szerint az évi átlagos infláció tavaly 3,9 százalékos volt Magyarországon, míg ebben az évben 5,2 százalékos, jövőre 3,5 százalékos inflációra számít.

Az IMF elemzői a szintén kedden kiadott költségvetési figyelőben úgy vélték, hogy a magyar államháztartás mérlege egyszeri tételekkel együtt a tavalyi, szerintük 4 százalékos többletről idén ismét hiányra vált, ami a GDP 3 százaléka lehet. Jövőre 3,4 százalékra nő a hiány.

 

 

Suppan Gergely elemző elmondta: az IMF magyarországi előrejelzése nagyon hasonlít ahhoz, amit a Magyar Nemzeti Bank is felvázolt.

Hozzátette: nem meglepetés, hogy az IMF változtatott prognózisán, s az is csak apró eltérés, hogy a jegybankkal szemben nem 3 százalékos, hanem 3,5 százalékos inflációt vár jövőre. Igaz, ebből az látszik, hogy az IMF szerint nincs nagy esély az idei év végi alapkamat csökkentésre, jóllehet a magyar elemzők többsége erre számít abban az esetben, ha létrejön a megállapodás a kormány és a valutaalap között.

Az IMF által nulla százalékosra jelzett gazdasági növekedésről elmondta: ő jobban bízik a magyar gazdaság szempontjából kulcsfontosságú német gazdaság teljesítményének emelkedésében, s ezért a magyar bővülést is fél százalékosra várja az idén. Véleménye szerint pozitívan befolyásolja a gazdaságot a Mercedes gyár beindulása is. Mindezek hatásaként pedig kicsit kedvezőbben alakulhat az államháztartási hiány is.

Keszeg Ádám elemző szintén nem tartja meglepőnek sem a piac, sem az elemzők szempontjából az IMF-jelentésben lévő számokat. Hozzátette: ők is hasonló adatokkal számolnak, illetve a növekedést illetően egy fokkal pesszimistábbak, mivel 0,5 százalékos visszaesést várnak az idén. Azzal számolnak, hogy jó esetben, az optimista forgatókönyv megvalósulása estén is csak nulla körül lesz nagyságrendileg a növekedés.

Keszeg Ádám elmondta, hogy a büdzsére vonatkozó előrejelzéseik is hasonlóak az idei évre. Úgy vélte, az állami kiadások további csökkentésével, mintegy 30-40 milliárd forint megspórolásával, s kisebb-nagyobb egyszeri bevételekkel elérhető a 3 százalékos államháztartási hiány az idén, jövőre azonban újabb lépések kellenek.

Az infláció alakulásáról elmondta: ha az IMF-előrejelzésének megfelelően ténylegesen is 3,5 százalékos lesz az idén, attól még lehet alapkamat csökkentés, hiszen a jegybank számára az infláció rugalmas eszköz, ami teljesen rendben is van. Kifejtette, a magyar gazdaságnak szüksége van kamatcsökkentésre, amit most a kockázati tényezők, illetve a magyar gazdaság romló megítélése akadályoz.

Keszeg Ádám jelezte, hogy ők is számítanak az unióval és a valutaalappal történő megállapodásra, ami mérsékli majd a kockázatokat, s így lehetővé teszi a kamatcsökkentést az idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!