Gazdaság

2012.04.24. 18:44

Új adók, terhek, illetékek jönnek

Veszprém - A konvergenciaprogram megvalósulása soha nem látott állami bevételnövekedést fog eredményezni.

Munkatársainktól

Az így biztosított bevétel és az állami szféra takarékoskodása (lásd: táblázat) a meglévő és a régóta magunk előtt görgetett hiányt hivatott drasztikusan csökkenteni, hogy hazánk megfeleljen az Európai Unió által minden tagországtól elvárt hiánycélnak, követelményeknek.

Kérdés, hogy  a források hogyan sújtják majd a magán- és vállalati szférát. Munkatársaink ennek jártak utána.

Nincs mit tenni, ki kell fizetni

Az egyik ismert veszprémi könyvelőiroda vezetője, Horváth György szerint a kormány megtalálta annak a módját, hogy az intezkedések, befizetések nagy részét senki ne tudja kikerülni. A bankok, biztosítók, távközlési cégek automatikusan behajtják ügyfeleiken a többletkiadásokat. Ha valaki ezt nem fizeti meg, kikapcsolják a szolgáltatásból. A szolgáltatók cserébe megszabadulnak az őket sújtó eddigi különadóktól, a beszedés pedig az állami apparatust sem terheli. Nem így a magánszemélyeket és vállalkozókat: az eddigi tendencia, ami az elektronikus ügyintézés, az internet felé terelte őket, most várhatóan megfordul, és bizony számolni kell újra a zsebből zsebbe fizetés, a szürke- és feketegazdaság újbóli erősödésével. A nagy cégek, közszolgálati intézmények és azok dolgozói persze a növekvő kiadások ellen semmit nem tudnak tenni.

Heizer János, a Bakony Volán vezérigazgatója szerint a tervezett intézkedések növelni fogják a költségeiket. Úgy véli, a telefonadó jelentősebb tétel lehet, mint a pénzügyi tranzakciós díj. Minden helyközi járatos buszsofőr vállalati telefonnal rendelkezik, ez nem várt költségnövekedés lesz.

Szerettük volna megszólaltatni megyénk legnagyobb telefonos társaságát, az Invitel Zrt.-t is. Megkeresésünkre az alábbiakat válaszolták: "A telefonadó bevezetésének tervéről értesültünk, de számos kérdésben még egyeztetés zajlik. Bővebben ezek lezárultával és a részletek pontos ismeretében tudunk majd nyilatkozni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!