Gazdaság

2012.06.05. 08:45

''Ledermedt'' a hazai építőipar

Budapest - Az előző év azonos időszakához képest 30 százalékkal nőtt a felszámolások,16 százalékkal az építőipari végelszámolások száma.

Tremmer Tamás

Idén áprilisban 372 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon. Egy évvel korábban 90-nel kevesebb felszámolási eljárás megindítását tették közzé a cégbíróságok, ami 30 százalékos növekedést jelent. Végelszámolásokból az előző hónapban 514-et tettek közzé az ágazatban, ami 16 százalékkal több, mint a tavaly áprilisi 443-as adat volt. "Arra számítunk, hogy a felszámolások mértéke továbbra is lényegesen meghaladja a tavalyi szintet, a végelszámolásoknál pedig hullámzó, de tartósan magas adatokat láthatunk majd, mert a NAV és a cégbíróságok mind következetesebben alkalmazzák azokat a szabályokat, amelyek a mérlegleadás elmaradását és az egyéb adminisztratív mulasztásokat kényszer-végelszámolással büntetik" - mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

"Az építési ágazatban nem várható javulás, mert a szerződésállomány újabb és újabb mélypontokat ér el, s egy esetleges gazdasági fordulat is csak lassan jelentkezne konkrét megrendelések formájában a kis- és középvállalkozásoknál" - mondja Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke.

A KSH adatai szerint az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 16,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 31, az egyéb építményeké 6,8 százalékkal volt kisebb, mint 2011. március végén. Az első negyedévi adatok messze alulmúlják a cégek és az ÉVOSZ év eleji várakozásait. "A szakma öt-hét százalékos csökkenésre számított, ami a termelés hat esztendeje tartó visszaesése után önmagában is dermesztő képet vetített előre. Ezzel szemben az építőipari termelés negyedéves visszaesése 11 százalékosnak bizonyult" - teszi hozzá Koji László. Továbbra is kilátástalan jövőkép áll az építőipar előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!